Friidrottshistoriens starkaste rivalitet?

SPORTBLADET

Coe vs Ovett – en klassisk duell

Foto: KLASSISK BILD …till ett klassiskt möte. Sebastian Coe passerar mållinjen som segrare på 1500 meter, före tvåan Jürgen Straub (till höger), Östtyskland och trean Steve Ovett.

Sebastian Coe mot Steve Ovett - ett av friidrottshistoriens mest laddade möten genom alla tider.

Vid OS 1980 kom det klassiska slutnumret.

Foto: Steve Ovett steget före Sebastian Coe på 800 meter.

Steve Ovett är ett klassiskt namn i friidrottshistorien - trots att han bara har ett lyckat OS i bagaget.

En stor anledning till Steve Ovetts stjärnstatus kan faktiskt tillskrivas Sebastian Coe.

Möttes bara sju gånger

Rivaliteten mellan de två britterna gav extra stjärnglans till tävlingarna på 800 respektive 1500 meter. Deras rivalitet kan egentligen bäst beskrivas som fiendeskap och under femton år möttes stjärnorna bara sju gånger.

Då var dessutom ena mötet i ett terränglopp för skolpojkar.

Det påstås att när Steve Ovett fick reda på att Sebastian Coe tränade dubbla pass på julafton så valde han själv helt sonika att träna tre pass. Samtidigt säger historieböckerna att britterna knappt växlat ett ord med varandra på tjugo år.

Generellt var Sebastian Coe starkast på 800 meter och Steve Ovett var specialisten på 1500 meter.

När landsmännen så för första gången ställde upp i samma OS-tävling, i Moskva 1980, så var det på förhand uppladdat för en klassisk batalj. Det blev det också – men tvärt emot all tidigare logik.

Coe gjorde det ”omöjliga”

På Coes starka gren, 800 meter, slog Steve Ovett till. Sluttiden skrevs till 1:45:40. Sebastian Coe fick alltså se sig själv slagen i sin paradgren - med 45 hundradelars sekund.

Exakt vad som rörde sig i Sebastian Coes huvud dagarna efter nederlaget kan man bara spekulera i - men revanschlust är ett ord som förmodligen kan beskiva situationen allra bäst.

Han hade just förlorat i sin starkaste gren, dessutom mot sin allra värsta rival - som dessutom var favorit att vinna även 1500 meter.

Moskva-OS 1980 hade där och då alla förutsättningar att bli ett brutalt bakslag för Coe.

Istället gjorde han det "omöjliga".

Steve Ovetts 42 raka segrar på 1500 meter visade sig inte vara speciellt mycket värt i en OS-final mot en superladdad och revanschsugen Sebastian Coe.

3:38.40 stannade Coes klocka på.

Ovett korsade mållinjen mer än en sekund långsammare - 3:38.99.

Rivalerna fick alltså lämna OS med segerns sötma i fiendens paradgren. Samtidigt innebar det att båda hade fått erfara den bittra känslan att förlora i sitt starkaste tävlingsmoment.

Med Moskva-OS i minnet blev kommande OS en stor besvikelse. I alla fall för alla som hoppats på en repris av rivalernas kamp.

Sebastian Coe levererade visserligen och nöp guldet på 1500 meter och tog silvret på 800 meter.

Men Steve Ovett, som plågades av skador och sjukdomar, kunde aldrig göra match av duellen. På 800 meter, där han var regerande mästare, blev det inte ens en medalj.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS