FORMEL FINLAND

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kovalainen etta, Räikkönen trea: ”Fantastiskt”

1 av 2 | Foto: Foto: AP
KIPPIS! Heikki Kovalainen och Kimi Räikkönen tar ett par rediga klunkar champagne vid prisutdelningen i Ungern i går.

Formel Finland.

Det kan knappast bli tydligare än så här.

1. Heikki Kovalainen.

3. Kimi Räikkönen.

– Jag hoppades hela

tiden att det skulle hända något med Felipe Massas bil, erkänner Heikki Kovalainen.

Efter det att han släppt förbi sin stallkompis på Hockenheimring senast var Heikki Kovalainen riktigt irriterad och muttrade om att man inte får köra några riktiga lopp i McLaren-Mercedes längre.

I går lät det annorlunda.

Då tog han sin första GP-seger och landsmannen Kimi Räikkönen, Ferrari, slutade trea.

– Välkommen i segrarnas värld, nu kommer det fler, var stallchefen Ron Dennis ord till Heikki Kovalainen direkt efter målgång och Finlands fjärde GP-segrare var överlycklig.

– Det är fantastiskt, det gör jag gärna om. En seger har varit mitt mål i flera år ända sedan jag som junior fattade att jag kunde nå upp till att köra formel 1, sa han på presskonferensen efter loppet.

Tackade mor och far

Heikki Kovalainen var snabb med att tacka pappa Seppo och mamma Sisko för framgången. Föräldrarna har stöttat sonen genom hela karriären.

Och pappa Seppo var förstås stolt efter målgången.

– Nu känns det verkligen bra även om jag hann bli nervös under de sista tre varven efter att han tagit över ledningen, sa Seppo Kovalainen till Ilta Sanomat.

Heikki insåg att han hade chansen att vinna loppet trots att Ferraris Felipe Massa ledde klart med några varv kvar.

– Jag försökte pressa Massa så mycket som möjligt. Jag tänkte att det kanske händer någonting med hans bil. Man vet ju inte. Jag hoppades att han skulle drabbas av något tekniskt fel och när jag såg den rykande bilen på banan så trodde jag att det var Felipe, men jag vågade inte tro det. Sedan var det bara för mig att säkert köra bilen över mållinjen, sa Kovalainen efter karriärens första seger i sitt 28:e F1-race.

Kimi tog in på Lewis

För hans landsman Kimi Räikkönen däremot var tredjeplatsen egentligen en besvikelse, men eftersom han gjorde ett dåligt kval under lördagen och startade från sjätte position så var slutplaceringen ett lyft.

Framförallt som han tog in poäng på båda VM-konkurrenterna, teamkollegan Felipe Massa och VM-ledaren Lewis Hamilton.

– Jag hade hoppats på en betydligt bättre helg. Jag var snabb under loppet men det felet jag gjorde i lördags fick jag betala för. Utan det hade jag varit i en helt annan position. Det verkar som om kvalet är vårt stora problem, säger Kimi Räikkönen.

– När jag körde själv var bilen bra, men problemet är att jag hela loppet ligger bakom andra bilar och ser man till det är det absolut inte dåligt med en tredjeplats. Det är många lopp kvar och vi är med och slåss om guldet.

Och han slåss bland annat mot en landsman.

Formel Finland, som sagt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport