Mejla

Johan Garpenlöv

Garpenlöv: Anledningen till Örebros framgång

SPORTBLADET

Örebro är för mig den stora överraskningen den här säsongen och det är dags att ta klubben på allvar.

Redan under sin andra säsong i SHL har man lyckats bygga ett lag som är redo att utmana om SM-guldet.

Viken resa Örebro har gjort. Från division ett till SHL på fyra år. Det finns många personer som har varit viktiga på den här resan som Mikael Fahlander, Lars ”Mozart” Andersson och hemmasonen Peter Andersson som lyckades ta upp Örebro till hockeyns finrum, men den som förmodligen betytt mest är nog General Managern Pontus Gustafsson.

Pontus, som är högst ansvarig för både sporten och det administrativ, är navet i organisationen.

Jag har haft synpunkter på bristen av sportslig kompetens hos Pontus Gustafsson i hans arbete som General Manager, men han har visat prov på fingertoppskänsla.

Jag måste berömma Pontus i hans jobb att bygga upp den sportsliga organisationen runt sig och att se var svagheterna har funnits.

Det saknades kompetens i tränarstaben.

Roland Sätterman fick inte nytt förtroende och Johan Tornberg anställdes som assisterande tränare med ansvar för backarna och det defensiva spelet. Det var precis vad Kenta Johansson behövde, någon som kom in med energi, kunskap, noggrannhet och engagemang.

Hudacek har gett trygghet

Johan är oerhört noggrann och jobbar med detaljerna i spelet både med laget och med spelarna individuellt där videon är ett viktigt redskap.

Och enligt mig är Johan Tornberg den största anledningen till Örebros framgångar den här säsongen.

I bara farten anställdes Anders Östberg som scout där han kartlägger Hockeyallsvenskan och J20. Lägg sedan till att man har en av Sveriges bästa fystränare i Mattias Mattsson, förstår man att Pontus gjort ett bra jobb.

I spelartruppen saknades det kompetens på målvaktssidan och centersidan, så man värvade målvakten Julius Hudacek.

I Hudacek fick man den matchvinnande typen man ville ha och han har motsvarat de höga förväntningarna han hade på sig. Han har skapat en trygghet i försvaret med sitt spel. En trygghet som inte fanns förra året och man kan tydligt se att spelarna litar på Hudacek. Det har gett Örebro den stabilitet som ett lag på den övre halvan behöver.

Men för mig är värvningen av Derek Ryan den stora anledningen till Örebros framgångar – på isen.

Hela truppen har uppgraderats

I Derek Ryan har man en förstacenter som alla lag letar efter och vill ha.

Med sin fart, teknik och fina speluppfattning är Derek motorn som driver Örebro i varje match. Han spelar alla situationer i matcherna och är delaktig i allt som händer ute på banan.

Han har förmågan att göra sina medspelare bättre och det tror jag Martin Johansson kan intyga som under den här säsongen gått ifrån att vara en medioker hockeyspelare till att göra debut i Tre Kronor.

Självklart är inte Julius Hudacek och Derek Ryan enda anledningarna till Örebros framgångar på isen den här säsongen utan hela truppen har uppgraderats och breddas.

På backsidan har man plockat in Jacub Krejcik, Joonas Jalvanti, Stefan Johansson och Petr Zamorsky för att bredda och uppgradera försvaret.

Topplagen får se upp

Daniel Viksten, Ville Viitaluoma och Mikko Lehtonen har spetsat till forwardssidan. Dessa nyförvärv ihop med stomspelare som Henrik Löwdahl, Tomas Skogs, Johan Motin, Viktor Ekbom och Anders Eriksson gör att det finns en bra mix i Örebros lagbygge. Den stora frågan är hur långt årets uppgraderade upplaga av Örebro kan gå i ett slutspel?

Jag vet att det är tufft att gå igenom ett långt slutspel och att det krävs erfarenhet av den typen av matcher, men jag tycker Örebro har alla ingredienser ett lag behöver ha för att göra resan och utmana och slåss om Le Matt-pokalen.

Så, mitt råd till topplagen, ta Örebro på allvar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Av: 

Johan Garpenlöv

Publisert: