"Har ju ingen dödslängtan"

SPORTBLADET

Var nära whiplash i kraschen ifjol – kör EM i dag

1 av 3 | Foto: Veronica Olderin till vänster och Kristina Coleman till höger.

De tävlar i racingbåtar som går i upp till 75 knop – som de enda kvinnorna i världen.

I helgen tänker Veronica Olderin och Kristina Coleman ta medalj i EM i offshoreracing i Finland.

– Vi siktar på pallplats, säger de.

I helgen avgörs EM i offshoreracing, en båtsport som kan jämföras med rally, fast på vatten. En förare och en navigatör finns med i de snabba racerbåtarna. Från Sverige kör Veronica Olderin, 26, och Kristina Coleman, 24, i klassen 3B där båtarna går upp till 75 knop, motsvarande ungefär 135 kilometer i timmen.

– Jag älskar att vara på vattnet. Det kombinerat med farten och startscenariot, när alla båtar ligger väldigt nära varandra på bredd och startar precis samtidigt, är helt oslagbart, säger Veronica Olderin.

Enda tjejteamet i världen

Det finns mellan 200 och 250 ekipage som tävlar i offshoreracing i Sverige i dag, men att vara kvinna är väldigt ovanligt.

– Vi är faktiskt det enda tjejteamet i hela världen som tävlar i vår klass. Det är en väldigt mansdominerande sport, trots att det inte görs någon skillnad på kvinnor och män ute på vattnet, berättar Veronica Olderin.

Eftersom tjejerna är betydligt mycket mindre och därmed lättare än männen får de lägga vikter i båten för att kompensera vikten.

– Det är en enorm fördel, eftersom vi kan välja var i båten vi ska placera vikterna. Vid höga vågor vill man exempelvis ha mycket vikt långt fram i båten, berättar Olderin.

Var nära whiplashskada

I Sverige är offshoreracing uppdelat på tolv olika klasser. I den snabbaste går båtarna upp till 95 knop.

– De skickar ut oss även om det är tre meter höga vågor. Det är ju en högrisksport så det är klart att det händer olyckor, men vi har ju ingen dödslängtan. Vi kör fortfarande med huvudet, hälsan går alltid först, säger Veronica Olderin, som dock var nära att drabbas av en whiplashskada ifjol.

– Vi höll på att slå runt men fick i stället ett kast så att båten la sig på sidan. Jag fick ryckningar i sidled i nacke och rygg, vid whiplash går ryckningarna vertikalt och det är betydligt värre. Jag hade ont i nacke och rygg ett tag och känner fortfarande av det ibland, men än så länge har vi klarat oss väldigt bra. Det ingår i sporten, säger hon.

"Vi ska vinna VM"

I EM kommer Olderin och Coleman att tävla mot tjugotalet andra. De kör ett race i dag, lördag, och ett i morgon söndag. Placeringarna från de båda loppen räknas sedan om till poäng. Förra året var det första året som tjejerna tävlade i klassen 3B – och de gjorde succé.

– Vi tog SM-silver och kom sjua i VM, efter att ha kommit trea i en av deltävlingarna. Så småningom strävar vi efter att vinna VM.  Man ska inte slå sig för bröstet och tro att man är bäst, men det är klart att vi har höga mål, säger Veronica Olderin.

Hur ser ni på helgen?

– Vi siktar helt klart på pallplats.