Kina satsar på bandy – med hjälp av svenska legendaren

Foto: Foto: Bildbyrån
Hans Elis Johansson efter SM-guld med Västerås

avStefan Holm

SPORTBLADET

Kina tar sikte på bandy-VM - med en svensk legendar som förbundskapten.

– Jag har inte bokat in några andra jobb under de två veckor det handlar om, säger Hans Elis Johansson.

Förra vintern, i sibiriska Irkutsk, gjorde Somalia VM-debut med Per Fosshaug som förbundskapten. Nästa år, då världsmästerskapet avgörs i Chabarovsk, ställs han med största sannolikhet mot förre landslags- och klubblagskompisen Hans Elis Johansson.

– Det vore roligt att vara där samtidigt – och vi ska i alla fall slå Somalia klart, klargör 52-åringen och skrattar.

Hans Elis var i början av november i Kina för att introducera sporten tillsammans med den idrottsintresserade entreprenören Per-Erik Holmström. Svenskarna besökte då Chengde och Pekingklubben Hokay, som är nationella juniormästare i ishockey.

Händer sakta saker i Kina

– För några år sedan togs de första kontakterna mellan FIB (Internationella bandyförbundet) och Kinas hockeyförbund. Regelboken översattes till kinesiska, men så mycket mer har inte hänt sedan dess. Vi tog upp tråden, träffade väldigt mycket folk, visade bilder från bandyfinaler och tränade med juniormästarna, som var tekniska och riktigt vassa. De har en rysk tränare från Irkutsk, så han vet vad bandy är. Hockeyn är också i sin linda, men det händer sakta saker, och vi upptäckte att det i Chengde, två timmar norr om Peking, 1990 byggdes en hall med fullstor bandyplan, där det i dag spelas hockey, tennis och pingis. Det ska finnas en hall i Harbin också, berättar Hans Elis Johansson.

Per-Erik Holmström, som är styrelseordförande i Svenska Financial Hearings AB, återvänder snart till det väldiga landet i öster. Då har han sällskap av Jan Sjonemark, en Sirius-profil som var med och startade bandyn i Mongoliet. Syftet med resan är att hjälpa det nybildade kinesiska bandyförbundet och studera tänkbara VM-spelare i Harbin. När de återvänder till Sverige, dagen före julafton, ska allt vara klart med Kinas medverkan i bandy-VM.

”Kina längtar efter medaljer i lagsport”

Senare, i slutet av januari, planeras en uppvisningsmatch mellan Sandviken och Jenisej i samband med vinterfestivalen i Chengdu. Det blir den första bandymatchen som någonsin har spelats i Kina.

– Som det ser ut nu blir basen i Harbin, där det är 25 grader kallt. Det är där skridskokulturen finns, säger Hans Elis Johansson, som med fyra VM-guld och fem SM-guld är en av de verkliga giganterna inom svensk bandy.

Han spelar fortfarande för Enebyberg men för närvarande har han mest fokus på Kina, som har för avsikt att satsa på både herr- och dambandy.

– Det vore väldigt roligt att köra det här tillsammans med Janne och Per-Erik Holmström. Japan och Mongoliet har redan bandy, så de skulle kunna spela matcher mot varandra. För att starta det hela krävs bara ett okej från högre ort. Det som lockar mest är att få en bronsmedalj i dam-VM. Kina längtar efter medaljer i lagsport, säger Hans Elis Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy