Hamilton är världsmästare - hyllad av prinsen

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Britten tog sin andra VM-titel i formel 1

1 av 3
Hamilton firade med en segerkyss från flickvännen Nicole Scherzinger.

Lewis Hamilton vann Abu Dhabis GP.

Han är världsmästare.

För andra gången.

– Härligt grabben, du är en legend, gratulerade Storbritanniens prins Harry.

Mercedes VM-tvåa Nico Rosberg hade pole position i F1-finalen och han hade stor förhoppningar på att vinna Abu Dhabis GP.

Det var hans stora chans för att vinna VM-titeln.

Men han missade starten fullständigt och VM-ledaren Lewis Hamilton tog täten i sin Mercedes.

– Det var kanske den bästa starten som jag någonsin gjort.  Bilen kändes som en raket, säger Lewis Hamilton på prispallen efter loppet.

  – Vi fick inte till bilen helt perfekt till kvalet, men till racet fick vi till bilen helt perfekt och det var det absolut viktigaste i dag.

Problem för Rosberg

Rosberg jagade bakom honom, men hade ingen möjlighet att komma ikapp. Tysken drabbades av tekniskstrul och efter 25 varv blev han allt långsammare. Han fick problem med energitillförseln och motorn tappade i kraft vilket ledde till att han föll genom fältet och slutade utanför poängplats.

– Det är skit, men det spelar ingen roll i alla fall, säger Rosberg till RTL.

 – Han vann loppet och han var den bättre föraren i år.

Andra titeln

Därmed tog Lewis Hamilton, 29, sin andra VM-titel, den första vann han tillsammans med McLaren 2008.

– Jag saknar ord, säger Hamilton när han står på prispallen efter loppet.

– Det här är den  största dagen i mitt liv och jag tackar alla som finns runtomkring mig, teamet, familjen fansen, ja alla som har gjort detta möjligt. 2008 var otroligt speciellt, men den här gången känns det ännu så mycket större. Jag är så otroligt tacksam.

Prinsen hyllade

Han hyllades av många brittiska fans, av sin familj och av Storbritanniens Prins Harry som gratulerade Hamilton direkt efter målgång:

– Härligt grabben, du är en legend, gratulerade prinsen över radion ungefär samtidigt som Hamilton fick ta emot den brittiska flaggan.

Felipe Massa, Williams, var tvåa i mål och hans teamkollega Valtteri Bottas var trea. Nico Rosberg kämpade sig i mål med sin skadade bil på plats 14.

ARTIKELN HANDLAR OM