Vill införa regler mot matchfixing

SPORTBLADET

RF:s avgående ordförande "Måste bekämpas från alla håll".

Efter tio år som ordförande i Riksidrottsförbundet kliver Karin Mattsson Weijber i maj av sitt uppdrag.

En fråga som engagerat Karin Mattsson Weijber starkt är tidig elitsatsning, men till vårens stämma står ett annat problem högt på agendan - matchfixing.

– Det måste bekämpas från flera håll, säger RF-ordföranden i podcasten Women Only.

Foto: Podd-selfie!

Hon kom in som en virvelvind i svensk idrotts maktcentrum. Tio år senare är det dags för Karin Mattsson Weijber, RF:s första kvinnliga ordförande, att sluta.På Riksidrottsstämman i Helsingborg i slutet av maj ersätts hon av en man.

Hon tror själv att hon har haft fördel av att vara kvinna.

– Jag har haft helt andra förutsättningar för uppmärksamhet. För att jag är kvinna, den första kvinnan. Det sticker ut på ett annat sätt. Jag har fått mer tillträde, säger Karin Mattsson Weijber i Sportbladets podcast Women Only.

Hon påpekar i intervjun att hon blivit korrekt uppfattad i de flesta fall, men det finns undantag.

– Det är klart att jag har stött på personer med dålig attityd... Ibland har man undrat om de verkligen tror om jag ens kan betala räkningar, säger hon.

Lägger förslag i vår

I podcasten ger Karin Mattsson Weijber också sin syn på tidig elitsatsning, besvikelsen över det minskade statliga stödet, den frostiga relationen med SOK:s ordförande Stefan Lindeberg och så pekar hon på RF:s aktuella utmaningar.En av dem är matchfixing.

– Vad vi kommer att göra är att lägga ett förslag till stämman om ett separat reglemente för matchfixing, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om sådant som vissa förbund redan i dag har i sitt reglemente. Vad vi vill är att göra det tydligt att detta är idrottsövergripande. Internationellt sätt har till exempel tennisen varit utsatt, säger Karin Mattsson Weijber.

Vuxna tar inte alltid ansvar

På stämman kommer också RF:s stora strategiarbete att behandlas.

– Det handlar om att vitalisera idrottsrörelsen och bli ännu bättre. Lite 2.0, säger RF-ordföranden.

Det handlar inte minst om att möta konkurrensen från privata alternativ.

En annan fråga som engagerar Karin Mattsson Weijber är tidig elitsatsning. Hon tycker att vuxna inte alltid tar sitt ansvar:

– Många gånger skulle jag vilja påstå det och det blir man inte populär när man säger, menar hon och påpekar:

– Vi har lätt för att glömma att vi talar om barn och istället blir det ett självförverkligande.