”Vatten? Nu byter jag...”

SPORTBLADET

Guldvrålen efter segerskålen: Är en grönvit maskin

Foto: BandyfestJonas Nilsson, Johan Esplund och Andreas Bergwall knäcker en skumpa före bandygalan i Annexet.

Bandyns tre vise män kommer gående utanför Tele2 Arena, med en SM-pokal och en flaska champagne.

Jonas Nilsson, Johan Esplund och Andreas Bergwall förde Västerås till SM-guld.

– Det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse, säger Johan Esplund och skålar med sina lagkamrater.

SM-finalen är slut, men festkvällen har bara börjat. Före bandygalan i Annexet träffas Jonas Nilsson, Johan Esplund och målvakten Andreas Bergwall utanför finalarenan och knäcker en flaska skumpa.

– Det kan nog bli fest i kväll, säger Bergwall.

Ett par timmar har gått sedan Västerås besegrade Sandviken och säkrade klubbens 19:e SM-guld. Spelarna har bytt ut de svettiga match­tröjorna mot kostymer, och visst har de anledning att fira.

Med tre mål avgjorde Jonas Nilsson ytterligare en SM-­final. 2009, då VSK bröt Edsbyns segersvit, gjorde han två, varav det matchavgörande 5–4-målet.

”Häftigare än 2009”

– Det här känns bättre och häftigare än 2009, för då flöt det bara på. Vi tänkte inte så mycket och plötsligt hade vi vunnit guld. Vad fan hände? Nu har jag försökt ytterligare fem-sex gånger och insett att man inte vinner SM-guld på beställning, säger Jonas Nilsson.

Vad gör Västerås till Sveriges bästa lag?

– Vi har världens bästa målvakt och en stjärna i Esplund, men det stannar inte där. Vi har 14–15 riktigt bra spelare och det är därför vi är så bra , säger Nilsson.

Hans främsta lekkamrat på isen, Johan Esplund, var bäst på plan, serverade Mikael Olsson till 2-0-målet och visade upp hela sitt osannolika register tio minuter senare. Det var då han tråcklade sig igenom Saik-försvaret och tryckte in bollen i mål. Johan var överlycklig och firade konstnumret med att skrikande glida ner mot ena hörnflaggan.

Problemet? Nilsson var offside, så det som hade varit årets mål blev underkänt.

– Han bad om ursäkt i halvlek och det var lite jobbigt att det blev bortdömt. Det var ­ändå en SM-final, men nu skiter jag i det. Jag är bara glad över att vi har vunnit, säger Esplund, som vann sitt första SM-guld.

– Det är en dröm, det största man kan vinna som bandyspelare. Vi är en grönvit ­maskin och har en vägg i mål. Det är därför vi vinner, säger Esplund, som troligtvis återvänder till Villa Lidköping.

Fortsätter med VM

Andreas Bergwall fick visa mästarklass direkt när han öppnade matchen med två ­kanonräddningar.

– Nu är jag slut, helt färdig. Vätska skulle ha tankats betydligt tidigare. Jag har fyllt på med vatten men nu byter jag till det här, säger Bergwall och höjer glaset igen.

För honom och Johan Esplund fortsätter säsongen med VM i Chabarovsk. Jonas Nilsson, som gjorde 53 mål i grundserien och slog Michael Carlssons klubbrekord, borde också ha fått en plats biljett till Ryssland, anser Esplund.

– Jonas har tagit ett otroligt steg i år och borde vara en het kandidat till 25-mannatruppen. Det är kul att få spela med så bra spelare, säger Johan Esplund.

ARTIKELN HANDLAR OM