Svensken är Petters okända VM-hjälte

SPORTBLADET

Peter Stenlund bakom Northugs skidval

Foto: Petter Northug fick ett besök hemma i Norge av Peter Stenlund.

FALUN. Petter Northug har låtit rensa upp bland sina skidor.

Här är den okände svensken som hjälpt honom.

– Det är stora underverk som är gjorda med Petters skidpark, säger Peter Stenlund.

Foto: Peter Stenlund.

När Petter Northug lämnade norska landslaget för snart två år sedan, för att satsa i egen regi, vidtog han en rad åtgärder kring träning, upplägg och material.

En av insatserna som Team Northug gjorde var att städa upp och rensa bort bland stjärnans 200 par skidor.

Ett mätsystem

Det skedde med hjälp av en svensk: Peter Stenlund, vd på Skiselector.

Metoden är ett patenterat högteknologiskt mätsystem för att snabbt och effektivt finna de skidor som passar bäst för varje spårprofil, för varje bana och samtidigt ta hänsyn till individuella behov.

”Vi höll på länge”

– När Petter lämnade norska landslaget var han jättenoga med materialet. Och att låta hans egenskaper ha betydelse. Petter har kategoriserat sina skidor, säger Peter Stenlund.

Han åkte själv till familjen Northugs gård i Mosvik för att dra i gång satsningen. Peter Stenlund berättar hur han – under övervakande av pappa John – gick igenom flera hundra av Petter Northugs skidor med den särskilt framtagna maskinen.

– Vi höll på länge och sent framåt kvällen sa John att nu går vi inte och äter. Jag tror på metoden, säger Peter Stenlund.

Nu har Team Northug en maskin ståendes på sin gård och serviceteamet är utbildat i systemet.

Det handlar väldigt kortfattat om att låta maskinen mäta skidans egenskaper och ta fram kurvor för varje skida. Dessa visar skidans glidzoner och fästzoner.

”Utbildar teamen”

Många vallateam jobbar traditionellt med att testa fram egenskaper och efter det dela in skidorna. Med hjälp av den här mätmetoden kan man effektiviserat skidtesterna, att välja ut de rätta skidparen.

Enligt uppgifter till VG har Petter Northug inte varit nöjd med sina skidor under VM. Men det handlar inte om skidorna i sig, hävdar Peter Stenlund utan det är struktur och valla som inte fungerat.

Det finns fler nationer som använder sig av den unika svenska metoden. Det finska teamet gör det och under VM har tjecken Lukas Bauers vallare varit och testat flera skidor hos Peter Stenlund.

– Vi utbildar teamen så de kan göra detta själva, säger han.

Har det svenska lands­laget, som genomför manuella tester, visat intresse?

– Vi hoppas att jobba med dom också. Rikard Grip har hälsa på oss. Men frågan är när tidpunkten är rätt. Men Piteå Elit (Charlotte Kallas klubb) har systemet.

ARTIKELN HANDLAR OM