Nostalgifest när tv satsar på klassiker

SPORTBLADET

SVT:s arkiv är fyllt av idrott

Ingemar Stenmarks klassiska tävlingar.

Björn Borg i Wimbledon.

Ralf Edströms mål mot Västyskland 1974 och Bengt Grives "vad är klockan?".

När SVT Extra nu ökar antalet sportsändningar finns planer på att visa flera svenska idrottsklassiker.

- SVT:s arkiv är fyllt av idrott, säger sportchefen Remy Nilson.

Foto: REPORTAGEBILD
Ralf Edström klipper in 1-0 mot Västtyskland i Düsseldorf, en tittarfavorit för svenska fotbollsfans.

Nilson fortsätter:

- Svenska idrottsklassiker som kan visas hur många gånger som helst. Blir det här verklighet kommer vi att visa sändningarna i helhet, med originalkommentarerna.

SVT Extra är digitalkanalen som sporadiskt sänder det Svt-sporten inte fått plats med i ettan eller tvåan. Ett exempel är GP -serien i speedway: i SVT Extra visas omgångarna direkt medan de vanliga kanalerna sänt sammandrag.

Men från och med nästa veckohelg blir det mycket mer. Seglingens Swedish Match Race i Marstrand bevakas. Från Sweden Open i tennis börjar sänder man cirka sex timmar dagligen.

Nyheter och sport

EM i simning och friidrott är två andra sporter som får ökad bevakning. Sändningarna med hästsport och bilsportens Cart-serie fortsätter också.

Tv-chefen Christina Jutterström har sagt att SVT Extra skall bli en nyhets- och sportkanal. Vad innebär det i detalj?

- Vardagarna kommer att fyllas med nyheter och övriga program, däribland sport. Medan det är tänkt att helgerna mest viks för sporten, säger Remy Nilson.

Hur helgerna skall fyllas är ännu inte klart. Förhandlingar pågår när det gäller vinteridrott som skidor, backhoppning och alpint. Längre fram kan det bli aktuellt med europeisk ligafotboll, kanske då tyska Bundesliga.

Handbollen trycker på. Kan vintertid flera danska kanaler samtidigt sända seriehandboll måste då väl gå i Sverige också. Vi har ju ett av världens bästa landslag.

- Tanken finns, men först måste nog Stockholm få ett etablerat storlag. Det som är stort i Stockholm styr i mycket tv-intresset.

Matchar fyran

SVT Extras sportsatsning skall ses mot bakgrund av TV4:s planerade sportkanal. Starten för den har flera gånger skjutits upp. Det enda synliga beviset på planerna är de tomma redaktionslokalerna.

För Svt gäller det med hjälp av sport få tittarna att upptäcka SVT Extra innan "Sport4" startar har man fått ett försprång.

Tidpunkten för satsningen måste också anses rätt, just nu är priset för sändningsrättigheterna på väg ner. Detta efter flera år av överbudspolitik, inte minst vad gäller fotboll.

SVT Extra är en digital kanal som kan ses via satellit, kabel och marknätet.

Frank Östergren