Ernie Els vann efter dramatiskt särspel

SPORTBLADET

Femte särspelshålet avgjorde.

På Muirfield vinner bara stora golfspelare. En sanning som bevisades även i årets British Open.

Sydafrikanen Ernie Els vann efter ett dramatiskt särspel.

- Det ligger mycket hårt arbete bakom det här, men ingen har heller sagt att det ska vara lätt att vinna den här, säger Els och håller upp segertrofén ''The Claret Jug''.

Foto: AP
Ernie Els efter den vinnande putten.

- Därför uppskattar jag den här segern extra mycket.

Fyra spelare var inblandade i särspelet. Förutom Els australierna Steve Elkington och Stuart Appleby samt fransmannen Thomas Levet.

Särspelet på Muirfield avgjordes över fyra hål. Man spelade första hålet följt av hål 16, 17 och 18.

Australierna Steve Elkington och Stuart Appleby försvann efter de fyra hålens särspel. Thomas Levet och Ernie Els spelade de fyra hålen på par och fick fortsätta i sudden death på det 18:e hålet.

Där slog Levet sin driver i den vänstra fairwaybunkern och fick slå ut sig på fairway igen. Hans tredje slag nådde greenkanten och därifrån tvåputtade han för bogey på hålet.

Els slog ut säkert på fairway, men missade andraslaget. Bollen gick ner i vänstra greenbunkern. Trots att Els stod svajigt i bunkern lyckades han få upp bollen till bara en meter från hålet. Han visste när han ställde sig över putten att han var en vinnare om han satte den. Och det gjorde han.

Haft chansen tidigare

Ernie Els, 32, är trea på världsrankingen. Han har vunnit två majors tidigare, US Open 1994 och 1997. Han har två andra platser i British Open och en tredje plats - och det var bara frågan om när han skulle vinna världens äldsta och mest prestigefyllda majortävling.

- Men jag kände nu i slutet av dagen att om jag skulle ha förlorat den här segern, så skulle jag aldrig mer få chansen att vinna The Open. Det är så många spelare som aldrig kommit tillbaka efter att ha förlorat en major, säger Els, som är en av få spelare som delar sin tid mellan USA-touren och Europatouren och har hem i England, USA, Sydafrika och på Bahamas.

Els har spelat mycket bra under veckan på Muirfield, där British Open-vinnarna av tradition tillhört de stora golfspelarna i sin generation med flera majorssegrar.

Lyckades inte rycka

På fredagen gick han sju under par på de nio första hålen och signerade senare en 66-rond (fem under par). Och under lördagen spelade han bäst av alla under ovädret och fick 72 slag, ett över par.

- Spelet har varit bra alla dagar och det har känts bra både fysiskt och psykiskt. Men varje gång som jag hade chansen att rycka, så gjorde jag misstag.

Så också på söndagen. Han ledde när han kom till det 16:e hålet, ett par tre hål. Men där fick han dubbelbogey, fem slag efter att ha chippat över greenen på andra slaget.

- Det var veckans lågvattenmärke. Jag tänkte ''ska det vara det här som jag blir ihågkommen för''.

Men han räddade sig till särspel med en birdie på det 17:e hålet.

Australiern Stuart Appleby började dagen på par, men smög upp på ledartavlan med en fantastisk avslutning av sin 18-hålsrond. Han hade fem birdies på de sista nio hålen och gick sex under par för dagen.

Landsmannen Steve Elkington låg ett under par inför ronden och spelade stabilt - inga bogeys och fem birdies.

Fransmannen Thomas Levet fick liksom Elkington 66 slag. Bland annat genom en eagle på det näst sista hålet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf