Flowers and Football Tops - Erik Niva på Sverigeturné

Missa inte fotbollskvällarna med Erik Niva

avSportbladet.se

SPORTBLADET

En gång är ingen gång, åtta gånger är en Sverigeturné! Och det är precis vad Erik Nivas succéutställning Flowers and Football Tops, som ställde ut på Färgfabriken i Stockholm i november, ger sig ut på i mars.

Med närmare 700 tröjor från hela världen blir förutsättningarna att beskriva kuturfenomenet fotboll alldeles speciella. Här finns Uzbekistan och Östturkestan, här finns Sydsudan och Västsahara, här finns Vladivostok i öster och Portland i väster. Men allt är inte exotiskt och svårtillgängligt, här finns också en ansenlig mängd Harry Kane-tröjor som berättar en annan, lika viktig, historia.

Tillsammans med publiken och kollegan Patrik Syk tar vi tröjorna till hjälp för att försöka sätta fingret på vad som gör att just fotboll är världens viktigaste kulturfenomen.


Varför gör vi detta, Erik Niva?

– För att fotbollskultur alltjämt är ett outforskat område i Sverige. Vid det här laget har nog de allra flesta insett att fotboll är något mer, något större och något viktigare än bara en idrott - ändå avspeglas det inte i utbudet. All annan marginell kultur har sina utställningar, sina samtalskvällar och sina föredrag - men folkrörelsen fotbollen har i stort sett ingenting. Det här är vår allt-i-ett-lösning för att så smått börja komma till rätta med det, säger Erik Niva.

Vad är det du vill berätta med din samling?

– Hur världen kan se ut, hur livsvillkoren kan vara och hur fotbollen alltid finns närvarande överallt. Hur olika vi kan ha det och hur lika vi ändå är.

Varför var det drygt 500 i november med närmare 700 nu?

– Längst inne i ett hörn stod visst ytterligare en sopsäck överfull med tröjor... Sedan är det faktiskt ganska många därute i landet som har hört av sig sedan det blev känt att jag samlade. Vänliga människor har erbjudit sig att donera tröjor från allt mellan Finspång och Filippinerna - och i såna lägen är jag ju liksom inte den som är den.

Vad hoppas du uppnå med resan?

– Jag tänkte ta med mig färgen från Copa Libertadores, barskheten från ett derby Östeuropa och traditionen från FA-cupens tredje omgång och stuva in allt i en minibuss. Sedan ska vi packa upp allt det i en gasklocka i Gävle och se vad som händer. Ambitionen är att täcka hela den nedre halvan av Sverige med en gigantisk jävla fotbollsfresk av berättelser, skrönor och diskussioner.

(Flowers and Football Tops – Sverigeturnén görs i samarbete med Scandic)


HIT ÅKER VI:

19/3 Halmstad
Halmstad teater. Köp biljetter här

20/3 Malmö
KB. Köp biljetter här

21/3 Göteborg
Sticky Fingers. Köp biljetter här

22/3 Norrköping
NP33. Köp biljetter här

24/3 Stockholm/Solna
Society Works (mittemot Friends Arena). Köp biljetter här

26/3 Västerås
Culturen. Köp biljetter här

27/3 Gävle
Stora Gasklockan. Köp biljetter här

28/3 Sundsvall
Konsertteatern. Köp biljetter här

ARTIKELN HANDLAR OM

Erik Niva