Matthäus hotar stämma Bayern

SPORTBLADET

Kräver miljoner

KIEL

Sportsligt är Bayern München på väg mot succé.

Vid sidan av är det värre. De hotas av två rättegångar.

Foto: Kräver miljoner av sin förra klubb.

Dels för att de är skyldiga den förre landslagsspelaren Lothar Matthäus 4,6 miljoner kronor.

Dels för att de misstänks för att ha tagit emot 1,8 miljarder kronor illegalt.

Den tyska mediekoncernen Kirch köpte rättigheterna för tyska Bundesliga i fotboll och portionerade varje år ut pengar till samtliga föreningar i första- och andraligan. Samtidigt hade de, sedan 1999, ytterligare ett ytterst hemligt kontrakt med Bayern München som gav fotbollsföreningen närmare 1,8 miljarder kronor om året. Något sådan var ingen annan förening i närheten av.

Polisanmälda

När Kirchgruppen sedan gick i konkurs och inte kunde betala ut några pengar till föreningarna i Bundesliga fick Bayern München, enligt den tyska tidningen Manager, ändå pengar från företaget enligt det gällande kontraktet. Detta har nu lett till att statsåklagare Bert Handschumacher i Berlin lämnat in en polisanmälan mot de ansvariga i Bayern München och Kirchmedia. Han misstänker att det rör sig om korruption.

Samtidigt pågår även ett stort bråk mellan den förre tyske landslagsspelaren Lothar Matthäus och hans gamla klubb. Lothar Matthäus anser inte att han fått de pengar han har rätt till efter den avskedsmatch han spelade för föreningen år 2000. Totalt gäller det 4,6 miljoner kronor.

- Vi vill naturligtvis komma överens med föreningen, säger Matthäus advokat till tidningen AZ.

- Till slut har vi inget annat val än dra detta inför rätta.

Anna Carlsson