Hård kritik mot planeringen av rid-EM: Ett haveri

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Planen om ridsport-EM var för optimistisk och utan analys av de ekonomiska riskerna. Ledningen av projektet hade brister, från start till mål.
Den hårda kritiken framförs i en granskning av EM-ekonomin som lades fram på måndagen.

EM sommaren 2017 arrangerades av det kommunala bolaget Got Event, och granskningen har gjorts av en revisionsbyrå på uppdrag av Göteborgs stadshus.
Mästerskapet blev en sportslig framgång med fem svenska medaljer och stor gratispublik på flera grenar, men också mycket dyrare än beräknat för Göteborgs stad. Man hade räknat med en nettoinsats på 13 miljoner kronor. I stället hamnar notan över 60 miljoner.
Biljettförsäljningen på Ullevi gick sämre än väntat. Samtidigt kom flera delar i projektet att kosta mer för Got Event än man från början trott, bland dem tv-produktionen och säkerheten runt arrangemanget. Hedens konstgräsplaner fördärvades och är ännu inte återställda.

Kritik mot förbundsavtal

Jonas Ransgård (M), kommunalråd och oppositionsledare i Göteborgs stad, är hård i sin kritik av EM-ekonomin.
– Detta är haveri på många plan. En sanslös merkostnad, säger Ransgård efter att ha läst revisionsbyråns granskning.
Han anser bland annat att Göteborg gjorde en för dålig överenskommelse med Svenska ridsportförbundet.
– Det finns ett avtal där Ridsportförbundet har all uppsida och staden all nersida. Det borde man inte accepterat, anser Jonas Ransgård.
Han är också mycket kritisk till att två av kommunens egna aktörer, arenabolaget Got Event och evenemangsbolaget Göteborg & Co, enligt granskningen inte lyckades samverka i EM-projektet.

Starka känslor

Revisionsbyrån noterar även att EM blev ett projekt som skapade starka känslor hos de inblandade, vilket märktes i de intervjuer som nu gjorts inom den ekonomiska granskningen.
"Det är också uppenbart att det är svårt för många personer i projektet att förhålla sig till den kritik som nu framförs i förhållande till hur lyckat det rent sportsliga arrangemanget var", skriver KPMG.
Samtidigt framhåller revisionsbyrån att man inte ifrågasätter EM:s sportsliga framgång, och att inget tyder på det förekommit oegentligheter i projektet.

ARTIKELN HANDLAR OM