Ny förlust mot MFF för Djurgården

SPORTBLADET

De regerande mästarna är avhängda från guldstriden

Stockholm

Malmö FF tog tre viktiga poäng mot Djurgården och vann med 2-0 borta på Råsunda.

Det blir nu svårt för de regerande svenska mästarna att försvara titeln.

- Det är bara att anpassa sig till verkligheten, sade Dif-tränaren Zoran Lukic.

Malmö drog det längsta strået i den viktiga matchen mot Djurgården - tack vare Afonso Alves.

Med sitt solomål i den 78:e minuten sänkte han de regerande mästarna, som förgäves jagade kvittering. Efter att ha lurat bort Dif-försvaret placerade han säkert bollen i nyinbytte målvakten Oskar Wahlströms högra hörn. Wahlström kom in i stället för Dembo Tourray, som tvingades utgå i den 64:e minuten på grund av en sträckning.

Afonso ställde till med problem för Dif:s backlinje redan från första början. Båda mittbackarna Markus Karlsson och Toni Kuivasto höll på att göra bort sig varsin gång när Afonso var i farten, men lyckades reda ut situationerna.

Mål på hörna

Det var också Afonso som låg bakom Malmös första mål. Hans distansfrispark i den 10:e minuten föranledde den målgivande hörnan. Johan Arneng blev då olycksfågel i Djurgården. Jon Inge Höiland skarvade bollen mot mål, och som siste man fick Arneng den på foten när han försökte täcka vänstra stolpen.

- Vi gör en av våra bästa matcher i år och Afonso var utmärkt i sin lite friare roll, sade MFF-tränaren Tom Prahl.

MFF tvingades till en del förändringar i laget sedan Patrik Andersson lämnat återbud efter uppvärmningen. Jon Inge Höiland gick in som mittback i stället, och skötte uppgiften bra.

- Det är bra med en spelare som Höiland. Han är som en potatis - man kan ha honom till allting, sade Prahl.

Sista chansen

För Djurgården var det något av sista chansen att haka på i toppen, vilket tränaren Zoran Lukic medgav.

- Det är bara att fortsätta att försöka ta så många poäng som möjligt. Det gäller att anpassa sig till verkligheten. Vi har inte kvar SM-guld som målsättning, utan har andra mål att jobba efter, sade han.

Djurgården kom inte rätt i positionerna och gjorde ett byte redan efter första halvlek. Abgar Barsom kom in i stället för Rene Makondele. Barsom presenterade sig dock inte från sin bästa sida. Redan efter två minuter på planen drog han på sig ett gult kort efter att ha sparkat ner Thomas Olsson.

Djurgården kom inte till tillräckligt snabba avslut och har inte vunnit hemma mot Malmö senaste fyra säsongerna. Babis Stefanidis hade ett läge i slutet av matchen, men bollen gick tätt utanför.

- Vi blev av med bollen för lätt och spelade precis så som vi inte ska göra mot Malmö, sade Lukic.

Jenny Danielsson/TT