Volleyboll

Tung förlust för svenska volleydamerna

Av: 

TT-Sportbladet

Isabelle Haak.
Isabelle Haak.

SPORTBLADET

Det blev ingen revansch mot Finland i EM-kvalet.

De svenska volleybolldamerna föll med 0–3 i set, och nu är vägen till EM lång.

– Vi har stor potential men vi behöver mer rutin i många lägen, säger Isabelle Haak till SVT.

Sverige var ute efter revansch efter 1–3-förlusten mot Finland tidigare i veckan. Men så blev det inte. Finland, som är bättre rankat än Sverige, visade klass i första set som man vann med 25–14.

– Vi gör inte vår bästa prestation, vi är lite segstartade i första men sen är vi bra i andra. Det är jättetråkigt att vi förlorar speciellt när vi har övertaget i andra, säger storstjärnan Isabelle Haak i SVT.

Sverige, inför hemmapubliken i Umeå, stod upp bra i andra och hade ledningen med 24–22. Men laget föll ihop och tappade till 25–27.

– Supertungt, vi blir lite för passiva i jämna lägen och det är sånt vi får jobba på, säger Haak.

Även i tredje set drog Finland det längsta strået och vann med 25–19 vilket innebar att EM-biljetten för det nordiska grannlandet var säkrat.

För Sverige var det den tredje förlusten på fyra matcher i EM-kvalet och nu väntar två avgörande matcher, mot Tjeckien och Estland i januari. Helt kört är det inte, men uppförsbacken är lång och Sverige behöver vinna båda matcherna klart för att ha en chans.

”Katastrof” för herrarna

Sveriges herrlandslag var ute efter andra raka mot Luxemburg i kvalet till volleyboll-EM.

Men efter att ha haft ledningen med 2–0 i set tappade laget allt och föll till slut med 2–3 i den viktiga matchen.

– Vi spelar inte på topp, om man säger så. Vi leder 2-0 och har 8-4 i tredje. Vi ska bara stänga det här. Sedan går det troll i bollen. Katastrof, helt enkelt. Precis som mot Azerbajdzjan. Vi har jordens möjlighet här idag, men vi tar den inte. Vi står och väntar på att motståndaren ska göra miss, när det är vi som ska göra poängen själva, säger förbundskapten Johan Isacsson i ett pressmeddelande.

I onsdags tog Sverige sin första seger i EM-kvalet när man besegrade Luxemburg på hemmaplan i Örkelljunga med 3–1 i set. Returen på bortaplan såg länge ut att också den gå vägen. Efter 25–23 i första set och 25–19 i det andra setet hade Sverige greppet om matchen.

Men Luxemburg lyckades knipa det tredje, jämna, setet med 25–20 och var plötsligt med i matchen. Hemmalaget tog även fjärde och därefter avgörande set (25–22 och 15–10) vilket innebar att Sverige åkte på tredje förlusten i kvalet – men åtminstone fick med sig en bonuspoäng. Bäste poängplockare i Sverige blev David Pettersson.

EM-kvalet fortsätter i januari med returmatcher mot Grekland och Azerbajdzjan.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Volleyboll

Isabelle Haak