OS-medaljör knivhuggen till döds

Kazakstan skakas av ett chockerande dödsbesked.

Den 25-årige OS-bronsmedaljören Denis Ten blev på torsdagseftermiddagen knivhuggen på öppen gata.

Konståkaren förklarades senare död på ett sjukhus i Almaty.

– Jag kan fortfarande inte tro det är sant och jag hoppas inte det stämmer, skriver den svenske konståkaren Alexander Majorov på Twitter.

Denis Ten är en av Kazakstans mest framgångsrika idrottare.

Den 25-årige konståkaren har bland annat vunnit ett OS-brons 2014 och VM-silver 2013.

Nu uppger nyhetsbyrån Kazinform att idrottsstjärnan vid klockan 15 lokal tid (klockan 11 svensk tid) fördes akut till sjukhus efter att ha utsatts för ett överfall på öppen gata.

Ten ska ha blivit knivhuggen av två okända gärningsmän i Almaty, Kazakstans största stad, och förlorat tre liter blod innan han dödsförklarades på sjukhuset.

Enligt rapporterna blev han huggen i höger lår i samband med att gärningsmännen försökte stjäla speglar från hans bil.

”Fruktansvärd och orättvis tragedi”

Nyheten kommer som en stor chock för Kazakstan vars idrottsminister Arystanbek Mukhamediuly uttalar sig enligt följande på Facebook:

– Denis Ten var en fantastisk skridskoåkare, en legendar inom sporten, och vår stolthet. Han dog trots att de bästa läkarna kämpade för hans liv. Han var bara 25 år. Det är en fruktansvärd och orättvis tragedi.

Han fortsätter:

– Det här är en enorm förlust för hans familj och för oss alla som genuint kände, älskade och respekterade honom.

– Och i dag är vår ”golden boy” borta som resultat av knivattacken. Det hade krävts ett mirakel för att rädda Denis och vi trodde på miraklet ända till slutet. Men tyvärr så kom det aldrig. Jag skulle från mitt hjärta vilja uttrycka mina kondoleanser till hans familj. Det här är en otänkbar tragedi och en oreparerbar förlust.

Skridskovärlden chockad

Dödsfallet skakar konståkningsvärlden där flera kända profiler uttrycker sin sorg på sociala medier.

Amerikanske Johnny Weir, som avslutade sin konståkningskarriär 2013 och numera är tv-kommentator, skriver på Instagram:

”Fullständigt bedrövad över att höra om Denis Tens bortgång. Han var lika fin och snäll som han var talangfull. Det här är en otroligt stor förlust och tragedi. Mitt hjärta är med hans familj och närstående”, skriver han.

Även Adam Rippon, OS-bronsmedaljör i Pyeongchang i vintras, skriver ett känslosamt inlägg på Twitter:

”Min vän Denis Ten gick bort i dag. Han var så snäll mot alla och en enorm inspiration för mig och så många andra. Mördad på gatan i Kazakstan. Denis, tack för att du visade oss hur man blir en mästare. Din tid hos oss var alldeles för kort. Älskar dig för alltid.

Senare under kvällen skrev även den svenske konståkaren Alexander Majorov ett inlägg via Twitter, där han beskriver Ten som en av sina äldsta vänner i konståkningsvärlden.

"Jag kan fortfarande inte tro det är sant och jag hoppas inte det stämmer. Ett liv som tagits från en smart, snäll och artig person är inte rättvist. Alla mina tankar till hans familj", skriver Majorov på Twitter.

The Kazakhstan Olympic Committee has confirmed that Olympic figure skater Denis Ten, bronze medallist at Sochi 2014… https://t.co/CJgURnjwwo
Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.