F1-premiären skjuts fram

SPORTBLADET

Oroligheterna i Bahrain lägger om årets schema

F1-premiären skjuts upp.

Det politiska läget i Bahrain är för osäkert.

Nu avgörs premiären i Australien den 27 mars.

I går pratade F1-gurun Bernie Ecclestone med Bahrains kronprins Salman ibn Hamad ibn Isa Al Chalifa. Då bestämde de att säsongspremiären skjuts upp.

Tester till Barcelona

– Det är viktigt för oss att koncentrera oss på våra nationella intressen och vi kan arrangera F1 vid ett annat tillfälle, säger kronprinsen.

Detta betyder även att de avslutande testerna som skulle ha genomförts i Bahrain den 3-6 mars flyttas. De körs i Barcelona den 8-11 mars.

Det kan ställa till problem för teamen, hittills har samtliga tester genomförts i Spanien och tanken med avslutningstestet var att få andra väderförhållanden. Eftersom F1 har en ny däckleverantör i Bridgestone saknar nu teamen viktig information inför säsongsstarten:

Säsongsfinal i Brasilien

– Det är väldigt synd för alla teamen, det hade varit nyttigt att se hur däcken fungerar i hetta och hög luftfuktighet, för oss kan det ha en avgörande betydelse när testerna i den miljön stryks, säger Toro Rosso Jaime Alguersuari till Motorsportmagazin.

Trots att det inte blir någon tävling i Bahrain nu kan loppet köras i höst. Bahrain måste betala ungefär 250 miljoner kronor även om loppet stryks eftersom det är arrangören som ställt in arrangemanget. Enligt Gulf News finns den en möjlighet att arrangera loppet i samband med Abu Dhabis GP den 13 november, den enda nackdelen är att det då blir tävlingar tre veckoslut i rad.

Den 27 november är det sedan dags för säsongsfinal i Brasilien.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1