”Jag simmar 50 000 meter i veckan”

SPORTBLADET

Sarah Sjöström jagar OS-medaljer

Foto: Sverige jagar medaljer på OS – liksom Sarah Sjöström.

Målet är satt:

Sverige ska ta fem-sju medaljer under OS i London nästa år.

Den här tjejen tänker ta bassängvägen till prispallen.

– Jag tränar 50 000 meter i veckan och vet hur man gör. Det är bara att lita på sig själv och simma, säger Sarah Sjöström, 18.

OS i Peking blev ett blågult misslyckande. Medaljskörden stannade vid fyra silver och ett brons, vilket har fått Sveriges olympiska kommitté, SOK, att ligga lågt även inför London-OS.

– Fem-sju medaljer har vi sagt. Slagkraften är inte gigantiskt större än i Peking, säger Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande.

Det ligger helt i linje med de internationella prognoser SOK får från en statistiker på Italiens olympiska kommitté. I dagsläget säger den resultatbaserade förutsägelsen att Sverige vinner ett guld, tre silver och två brons.

Vem av svenskarna som ska bli olympisk mästare?

Sarah Sjöström skulle inte ha något emot det. Simstjärnan gjorde OS-debut som 14-åring och är nu ett av de största hoppen i den blågula truppen, som kommer att omfatta totalt 155 aktiva.

Kan lägga till distanser

SOK delade ut de 40 första London-biljetterna i går och en gick inte helt oväntat till simstjärnan. Sarah har världsrekordet på 100 meter fjärilsim och kommer i OS även att simma 100 och 200 meter fritt. Till att börja med, ska tilläggas.

– Det kan bli så att jag lägger till en eller två distanser. Sedan blir det förhoppningsvis tre lagkapper också, säger Sarah Sjöström.

Tänker du mycket på London-OS?

– Ja, det är det man tränar för just nu. Samtidigt är det viktigt att fokusera på träningen och nuet, så att man inte tänker för mycket framåt.

Hur kommer du att förbereda dig?

– Jag kommer att träna mycket i Eriksdalsbadet och i Sierra Nevada, som blir mitt andra hem. Jag har testat höghöjdsträning där två gånger tidigare och sedan åkt hem och tävlat. Då har det gått jättebra. Jag vet att det passar mig och den vetskapen är viktig inför OS.

Rådfrågar du Therese Alshammar, som är på väg mot sitt femte OS?

– Det är klart att jag frågar henne om vissa saker, men det är bara att köra på som vanligt. Bassängen i London är lika lång som alla andra 50 meters-bassänger.

Hur många medaljer ska svensk simning bidra med?

– Det finns medaljchanser, men väl i OS blir det hundra- och tiondelar som räknas. Det är så himla tajt. Jag tänker vara där och tävla om medaljerna, men det gäller att ha en bra dag, säger Sarah Sjöström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning