Skanåker, 77, siktar mot sitt åttonde OS

Reporter: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Ska pryda jubileums- frimärke – nu hoppas legendaren på nytt OS

Ragnar Skanåker.
Foto: Björn Lindgren
Ragnar Skanåker.

Framröstad som frimärksmotiv.

Då siktar Ragnar Skanåker på att få göra sitt åttonde OS till sommaren.

– Drömma kan man ju, eller hur? Sen får vi se hur det slutar, säger 77-åringen till Sportbladet.

Det blir Ragnar Skanåker och Carolina Klüft som får pryda frimärkena när Posten och den olympiska kommittén (SOK) firar 100-årsjubileet av sommar-OS i Stockholm 1912. I en omröstning hos Radiosporten valdes duon ut.

– Det är mycket stort. Nu får folk slicka på mig till våren. Jag är väl inte så förvånad, jag har ju gjort sju olympiska spel och vunnit fyra medaljer. Det är inte många som orkar med det. Men jag är lite överraskad över att folk kommer ihåg mig, säger Skanåker.

Vann OS-guld 1972

Han vann OS-guld i fripistol i München 1972, och var så sent som 1996 med i OS i Atlanta. Men efter det har det inte blivit några fler olympiska spel.

– Man ska ha skytteförbundet och SOK med sig i så fall, och de sa redan för tio år sedan att de inte ska skicka ner några pensionärer till OS, säger han.

Men han öppnar ändå för deltagande i London till sommaren. Han berättar att han ligger i topp i Sverige i fripistol och att han vunnit ett antal guldmedaljer de senaste månaderna.

”Måste börja träna igen”

– Men för att vara med i OS så måste jag börja börja träna med vikter igen, och börja spela tennis. Vikterna är förvisso framme nu, jag lade upp dem i tv-soffan. Men jag blir svettig bara jag tittar på dem. Jag opererade axeln för ett tag sedan, och fick börja om från början med skyttet. Jag sköt som en nybörjare ett tag, men nu går det åt rätt håll.

Möjligheterna att kvala in finns dock kvar, om SOK inte sätter stopp.

– Ja, och jag har ju förnyat mitt medlemskap i tennisklubben också.

Så chansen finns att vi får se dig i London-OS?

– Drömma kan man ju göra, eller hur? Det är ju det allting börjar med. Sen får vi se var det slutar.

Den 10 maj ges frimärkena med Skanåker och Carolina Klüft ut. I serien finns också ett märke med Stockholm Stadion som motiv.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN