Norges besked – tar avstånd från videon

avAnna Rydén, Ibraheem Alsalman, Kristoffer Bergström, Petra Thorén

SEEFELD. Det norska landslaget menar att Calle Halfvarsson lurades till att medverka i en grövre musikvideo än han ville.

En dag före VM-sprinten ger Emil Iversen sitt varma stöd åt konkurrenten.

– Jag gillar Calle Halfvarsson, säger han.

Se musikvideon här.

Med en dag kvar till VM-premiären pratar de flesta norrmän och svenskar om musik. Och om humor. Var går egentligen gränsen där en parodi blir överdriven och direkt olämplig?

Oavsett svar verkar alla överens om att Calle Halfvarsson klev över den. I en musikvideo i norska NRK framträdde svensken som hiphoppare och dissade de norska herråkarna efter bästa förmåga.

En var för tunnhårig, en för flörtig, en var ”en liten skit”.

Den sistnämnde heter Johannes Hösflot Kläbo och är favorit att vinna torsdagens fristilssprint. Naturligtvis har 22-åringen noterat låten.

– Det får vara hans video. Jag har knappt sett den. Det är klart att den är tänkt att vara humoristisk, så vi kan ta det, säger han.

”Bättre på skidor”

På onsdagsmorgonen ångrade Calle Halfvarsson sin medverkan i inslaget och bad om ursäkt. Ett par timmar senare, under en norsk presskonferens, riktade Emil Iversen en slags kärleksförklaring till svensken.

– Hans chanser är goda. Calle var på pallen i sprinten här i fjol. Han är en vi måste passa oss för. Vi är glada för att han är bättre på att åka skidor än på att sjunga i alla fall.

Ni har länge haft en viss jargong mellan er. Kommer den ändras efter videon?

– Jag kan säga att oavsett videon så har vi ett bra förhållande till Calle. Det kommer inte att ändras. absolut inte. Vi tänker att det var ett skämt. Vi är konkurrenter som vill slå varandra, men är trevliga när vi inte går lopp.

Vidar Löfshus, norsk landslagschef, tar avstånd från videon och säger att den är beklaglig.

– Vi har snackat om den och har lagt bakom oss. Vi vill också ta avstånd från den och tror att Calle har blivit lurad in i den, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Vi har tagit kontakt med NRK och uttryckt besvikelsen. Jag tror också att även han (Calle) vet att det blev fel den här gången.

”Stor respekt för varandra”

Rikard Grip, svensk landslagschef säger att han ville höra Norges reaktion och att båda parterna är överens.

– Vi har nog en ganska lika uppfattning om hela musikvideon. Detta handlar inte om det är en svensk eller en norsk. Det gäller att ha respekt för varandra. Det var viktigt för oss att få ventilera om det som sker utom vår kontroll, säger han.

VM börjar i morgon, torsdag, med sprint (herrar och damer). Kval 12.00, final 14.30.

Foto: PETRA THORÉN
Vidar Löfshus och Rikard Grip träffades

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

ARTIKELN HANDLAR OM