Petter Northug chanslös – långt bakom åkare från Andorra

”Tror landslaget skakar på huvudet och tänker ’vilken idiot’”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Förra veckan blev Petter Northug diskad i premiären på 15 kilometer klassiskt – och det blev inte bättre för att han fick skejta.

Vid Norgecupen i Gålå var han över två minuter efter Dario Cologna och drygt 1,20 efter Andorras Irineu Esteve Altimiras.

– Jag tror landslaget skakar på huvudet och tänker ”vilken idiot”, säger Northug till NRK.

Petter Northug erkände tidigt i år att formen inte fanns där för att vara aktuell för världscupen. Något som bekräftades vid den norska premiären i Beitostölen förra helgen. Då diskades han på 15 kilometer klassiskt efter att trots fuskskär varit långt efter i mål. På sprinten klarade han inte kvalet.

I ett försök att tävla sig i form gjorde i dag Northug en ny tävlingsstart vid Norgecupen i Gålå. En tävling som lockade de flesta norrmän som inte blev uttagna till världscuppremiären i Ruka samt ett fåtal internationella namn.

Petter Northug
Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
Petter Northug

”Tänker vilken idiot”

Och resultaten var återigen nedslående för profilen. I mål var Petter Northug på en 37:e plats, 2,06 efter ledande Dario Cologna.

– Det var sämre i dag. Jag har tränat lite mer, så jag var lite seg och tung, säger Northug till NRK och medger att han tror att världscuplaget skrattar åt honom.

– Jag tror de skrattar åt mig, skakar på huvudet och tänker ”vilken idiot”.

Cologna var tätt följd av okände Vebjörn Turtveit och världscupmeriterade Mattis Stenshagen. En av de stora överraskningarna i loppet var Andorras Irineu Esteve Altimiras, 22, som gick i mål som trea (senare tappade han till tionde plats) 46,8 sekunder efter Cologna. Esteve Altimiras har aldrig varit topp 30 i världscupen och var som jämförelse en minut och tjugo sekunder bättre än Petter Northug.

Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
Petter Northaug.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE