Beskedet: De får gå sprinten i VM

avJacob Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

LAHTIS. Ida, Hanna, Evelina, Martin, Teodor eller Johan?

Flera var de om buden, två blev uttagna. Hanna Falk och Teodor Peterson nyper de sista sprintplatserna.

– Det var inget lätt beslut att ta, säger Rikard Grip.

Svenska skidförbundet bekräftar att Hanna Falk och Teodor Peterson får köra sprinten i österrikiska Seefeld i slutet av februari.

– Det var inget lätt beslut att ta då det varit hårt och jämnt med många fina prestationer, framförallt på damsidan, säger Rikard Grip i ett uttalande.

Hård konkurrens

När VM-truppen togs ut för en vecka sedan lämnades två platser öppna. Den ena gällde den sista sprintplatsen på damsidan. Den andra gällde den sista sprintplatsen på herrsidan – vilket också var den sjunde och sista platsen i själva herrtruppen.

Sex åkare slogs om två platser. På damsidan gjorde Hanna Falk, Evelina Settlin och Ida Ingemarsdotter upp. På herrsidan var det Martin Bergström, Johan Häggström och Teodor Peterson som fajtades.

Allt skulle avgöras i Lahtis.

Hanna Falk och Teodor Peterson gjorde bäst resultat (båda tog sig till semifinal) – och blev också de som får åka sprinten i Österrike.

”En bonus i potten”

– Vi har alla varit taggade för uppgiften. Sen är det bara att respektera att någon kommer bli glad och någon kommer bli ledsen. Men så är det alltid i uttagningar, sa Hanna Falk till Sportbladet efter semifinalen.

Teodor Peterson var inne på samma spår.

– Självklart så var det en extra sporre idag att göra sitt allra bästa. Man visste att det låg en bonus i potten. Det satte allt på sin spets så man får utmana sig själv och vara noga med varje stavtag. Det är bra att bli påmind om det ibland, sa veteranen.

Nu står det klart att de blir de två rutinerade sprintåkarna som kniper de sista platserna – men en än mer rutinerad pjäs petas. Ida Ingemarsdotter, som deltagit i nio raka mästerskap och har ett OS-guld på meritlistan, får inte gå VM-sprinten. Johan Häggström tas ut som reserv på herrsidan.

Framsteg för stjärnan

Skidförbundet meddelar också att Stina Nilsson är på bättringsvägen.

– Teamet runt Stina har gjort ett fantastiskt jobb. Hon har börjat röra sig på skidor, det är dock inte tal om någon hårdare belastning i dagsläget, säger Magnus Oscarsson, ansvarig läkare för längdlandslaget.

– Det är glädjande att det går framåt och vi hoppas givetvis att Stina hinner bli klar för start till VM, säger Grip.

Mästerskapet i Seefeld startar den 19 februari.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM