Coleman kritisk till ordförandens slöjuttalande

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska simförbundets ordförande Ulla Gustavsson tycker inte att idrottande flickor som bär slöja ska få synas på bild.

Det upprör Michelle Coleman.

– Vi hamnar fel om vi diskuterar vad tjejer har på sig, i stället för att diskutera hur vi får dem att idrotta, säger simmaren till SVT.

Det var i en intervju med Aftonbladet som Ulla Gustavsson uttryckte stark kritik mot Riksidrottsförbundet, RF:s, val av bilder på idrottande barn där flera bilder visar idrottande flickor som bär slöja.

På frågan om inte de här barnen ska få synas på bild svarar Gustavsson:

– Nej, det ska de faktiskt inte. Allt ska inte visas. Vill de visa flickor med invandrarbakgrund kan det göras utan att de har slöja på sig. Nu visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck: könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld. Det upprör mig. Barn måste få vara barn, säger hon till Aftonbladet.

”Aldrig varit i Tensta”

Kommentarerna har fått simmaren Michelle Coleman att reagera.

– Vi har problem med att få ungdomar att idrotta, och speciellt tjejer. Då kan man inte lägga vikt vid religion och vad tjejer har på sig. Vi ska få med alla i föreningsidrotten, något som är en stor del av integrationen. Det är lätt att sitta på ett kontor och tycka saker, de har nog aldrig varit i Tensta en söndagskväll, säger hon till SVT.

Coleman är själv engagerad i ett ideelt projekt där flickor med invandrarbakgrund får lära sig att simma för att förbättra sina betyg.

– För mig personligen har det varit ett integrationsprojekt att åka ut till Sundbyberg och Tensta på söndagskvällarna och hjälpa till. Det handlar om saker jag bryr mig om och kan.

"Lever farligt"

En av bilderna som upprörde Ulla Gustavsson var en flicka med slöja som sköt luftgevär. RF:s ordförande Björn Eriksson tycker att just den bilden är olyckligt vald, men håller inte med om att förbundet inte borde visa bilder på barn i slöja.

Vi lever farligt om vi kastar den första stenen och exkluderar barn, säger han till Aftonbladet.

Michelle Coleman. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Michelle Coleman. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE