En packåsna kan fälla avgörandet

SPORTBLADET

Det fanns en tid då caddien egentligen inte behövde vara mer än en packåsna stark nog att bära en bag, hålla tempot och hålla käften.

Den tiden är förbi.

I nutidens professionella golf finns inte utrymme för störningsmoment och att samspelet mellan spelare och caddie stämmer är av största vikt.

För tjugo år sedan var nästan alla caddies britter och de hade ett, inte helt oförtjänt ska tilläggas, rykte om sig att besöka närmaste pub så fort chansen fanns. Det går historier om caddies som hellre ville att spelaren missade kvalgränsen än att nätt och jämt klara den så att helgen blev fri från spel.

Nu är de flesta caddies vältränade, skarpa och ofta hyfsat duktiga golfspelare själva.

Inte för att det är nödvändigt, men det är bra att veta hur psyket påverkas under pressen av en stor golftävling.

För samspelet caddie-spelare handlar mycket om psykologi och sparande av energi.

Caddiens absolut viktigaste uppgift är att få spelaren att känna sig trygg, kunna slappna av och att vara i rätt sinnesstämning.

På damsidan ser det lite annorlunda ut jämfört med herrarna. Damerna har oftare släktingar eller bekanta medan herrarna nästan undantagslöst använder proffscaddies. Varför det är så kan jag bara spekulera i och jag tror att det finns två huvudanledningar.

Ekonomi såklart. Caddien ska ha lön varje vecka och det är betydligt mindre pengar på damtouren. Det är en utgift som man kan slippa om en släkting eller bekant bär.

Tryggheten. Damer är ofta yngre när de slår igenom och det känns bra att ha sin man, pappa eller bror på bagen.

Det är mer sällsynt att man ser en fru som bär sin mans bag på herrtourerna. Den enda jag kan komma på är Jeev Milkha Singhs fru och jag har för mig att Jean van de Veldes fru också gjort det.

Samtidigt är det för många en yrkesrelation, caddien är anställd eller anlitad av spelaren, och det finns massor av exempel på att samarbetet avbrutits på grund av att den dynamiken och hierarkin försvunnit.

Min gode brevvän, Bengt Friberg, stor Ochoa-kännare som bott länge i Mexico har en teori om att det också kan ha varit det som gjorde att världsettan och hennes caddie sedan många år, Dave Brooker, gick skilda vägar för några veckor sedan.

Och kanske var det också det som gjorde att Gustaf Rosdahl och Anna Nordqvist hamnade ihop. Rosdahl som tidigare gick caddie åt sin fru, Louise Friberg, började jobba för Nordqvist under hennes fantastiska majorseger på Bulle Rock.

Helt klart är att caddien har en viktig roll och kanske ibland kan vara den avgörande faktorn.

Fråga bara Seve Ballesteros hur många majors han hade vunnit om inte caddien förstört allt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf