Fredrik, 18, mitt i publikfesten

SPORTBLADET

Lovande kval - men starten förstörde för svensken

Fredrik Blomstedt.

135 000 på läktaren på Silverstone. Och en 18-årig svensk på väg mot ett succéresultat på banan.

- Det var en häftig känsla att köra inför så många, säger Fredrik Blomstedt, förare i Formel Renault UK 2.0.

- Det kändes riktigt bra, men starten på racet förstörde.

En nionde och en fjortonde plats är inget Fredrik Blomstedt kommer att komma ihåg från Silverstone. Han var sexa i mästerskapet inför loppet – och behövde pallplatser för att närma sig topp tre.Minnena från Silverstone handlar mer om publikfesten. För World Series by Renault blev en succé. 135 000 hade bokat gratisbiljetter och tagit sig till Silverstone. Publikrekordet från 2008, 110 000, rök snabbt.

- Det var grymt. Man tänker inte på att det är så mycket folk när man kör, men det är en häftig känsla att se så många människor på läktaren, säger Fredrik Blomstedt.Blomstedt var också på väg mot en framgång, när han kvalade in som trea till det första av två lopp. Men en dålig start förstörde vinstchanserna.

- Jag körde klantigt där. När jag skulle köra om senare under loppet blev jag avkörd.

Det blev en nionde plats till slut. I det andra loppet gick en hjulupphängning sönder. Även det loppet blev en flopp. Efter en stark start på året har nu Blomstedt halkat efter med halva säsongen kvar.

- I början av säsongen var jag ofta topp tre. Nu har jag inte riktigt hittat farten. Men på Silverstone hittade jag rätt igen, så jag tror att den börjar komma tillbaka igen, säger Blomstedt.

- När man inte får några resultat sänker man sig själv. Nu tänker jag bara positivt och hoppas kunna göra bra resultat.

Efter ett år i Asien och ett och ett halvt i England blir hösten avgörande för Blomstedt.

- Om det går bra och jag kommer topp tre ska jag sikta högre. Men om det inte funkar ska jag kanske ta ett steg tillbaka. Om jag lyckas vore det grymt bra. Det här är viktigaste året för min karriär.

Fotnot: World Series by Renault består av Formel Renault 3,5, Formel Renault 2,0 och Renault Megane Trophy. Under Silverstone-helgen körde också brittiska Clio Cup och Blomstedts Formel Renault UK 2,0.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport