Andreas Jonsson en vinnare i Vojens

SPORTBLADET

”Det var sista chansen för mig att kunna haka på striden om medaljer”

Andreas Jonsson laddade upp – med vila.

Det slutade på bästa sätt.

Svensken körde i kväll hem GP-finalen i Vojens.

– Jag är tillbaka igen, säger han.

Andreas Jonsson vann VM-deltävlingen i speedway i danska Vojens. Hans fjärde seger i karriären och Jonsson har nu skaffat en mycket bättre läge för att vara med och slåss om VM-medaljerna bakom suveräne VM-ledaren Jason Crump.

– Jag visste att jag var tvungen att ta mycket poäng för att ha chansen att ta VM-medalj. Det känns mycket bra, sade Jonsson.

Andreas Jonsson valde att stå över träningen inför VM-tävlingen i Vojens. Det visade sig vara rätt melodi. Jonsson vann tävlingen i suverän stil, hans fjärde seger i VM-deltävlingar.

Tackar trimmaren

Finalen blev en rysare i två akter. I första försöket ledde Jonsson stort när Emil Sajfutdinov körde på Kenneth Bjerre på det tredje varvet av fyra.

Jonsson lät sig inte påverkas av detta. I omstarten var han åter snabbast från start och valde sedan att köra en snål linje på banan. Varken Rune Holta eller Kenneth Bjerre hade chansen att haka på Jonsson.

Jonssons 20 poäng innebar att han förbättrade sina chanser att blanda sig i medaljstriden. Avståndet till tvåan Tomasz Gollob är nu elva poäng.

– Det var sista chansen för mig att kunna haka på striden om medaljer. Jag vill speciellt tacka motortrimmaren Jan Andersson som har hjälpt mig på ett mycket bra sätt, sade Jonsson.

Från utbuad till hyllad

Segern i Vojens var Jonssons andra i Danmark. Efter den första, i Köpenhamn, blev han rejält utbuad efter några tuffa bataljer med hemmafavoriterna.

– Känns bra att vinna i Danmark för jag vet att det danska folket älskar mig, sade Jonsson som fick välförtjänta applåder efter segern.

Fredrik Lindgren svarade för en stabil tävling, stannade på elva poäng. Fyra raka andraplatser och en avslutande heatseger i grundtävlingen gav en säker semifinalplats. Lindgren var tvåa i starten av semifinalen men valde att chansa på att flytta ut långt i banan i första sväng. Den regnskur som dränkte banan i slutet av grundtävlingen gjorde dock att det fäste som fanns där tidigare var borta. Lindgren kämpade och slet men var aldrig riktigt nära att hota Rune Holta som tog andra finalplatsen bakom Emil Sajfutdinov.

Crump på väg mot guldet

Lindgren tappade en placering i VM-tabellen men avståndet ner till niondeplatsen växte.

VM-ledande Jason Crump missade för första gången denna säsong finalen, åtta poäng räckte inte ens till semifinal. Crump utökade dock ledningen i VM-tabellen med en poäng och leder med betryggande 36 poäng med tre tävlingar kvar att köra.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway