Klara för VM – utan sponsorer

SPORTBLADET

Svenska damrugbylandslaget skrällde mot Spanien – klara för VM i England

Foto: Vilt VM-jubel De svenska rugbytjejerna får spela VM i England.

Till VM utan en enda sponsor. Sveriges rugbydamer betalar träningslägren ur egen ficka.

– Vi älskar rugby. Att vi tog oss till VM är det största som har hänt på otroligt länge, säger lagkaptenen Ulrika Andersson Hall till Sportbladet.

För två år sedan tog Andy Tither över som ny förbundskapten för damernas rugbylandslag. Han hade en vison: VM-spel i London 2010.

I går slog drömmen in.

– Känns så oerhört skönt. Jag är jättestolt över tjejerna, har aldrig sett dem kämpa så mycket förut, säger lagkaptenen Ulrika Andersson Hall.

Just nu spelas EM i Sverige, det utses ingen mästare men turneringen fungerar som kval till VM i London 2010. I går besegrade Sverige något överraskande Spanien i Enköping med 116.

– Vi kontrollerade matchen och satte stopp för deras spelare. Vi har aldrig haft så bra lag, jag var med senast när vi deltog i VM (1998) och vi har blivit mycket seriösare sedan dess, säger Andersson Hall.

Räuber – ny fystränare

Ett steg för att bli mer seriösa var att anlita en fystränare. Under två år har Theo Räuber jobbat hårt med laget och bland annat krävt kontinuerliga fystester. Men någonting som trots sportsliga framgångar släpar efter är de ekonomiska förutsättningarna. Spelarna betalar i princip allting själva. Det blir många, många tusenlappar om året. Stina Leijonhufvud, pressansvarig på svenska rugbyförbundet:

– Damlandslaget har inte en enda sponsor om man räknar bort de som hjälper till med kläder. Under tiden fram till VM måste vi satsa på laget och jobba hårt med att hitta sponsorer. Detta är bra reklam för oss och hjälper till att locka fler spelare till sporten.

”Vi älskar sporten”

Ulrika Andersson Hall:

– Vi älskar sporten, därför betalar vi allt själva. Men det är klart att bättre förutsättningar skulle underlätta.

På lördag avslutar Sverige mot Tyskland i en sista betydelselös gruppspelsmatch. Sedan inleds VM-förberedelserna.