Alpint

Laviner kan stoppa lagtävlingen

SPORTBLADET

Fortsatta väderproblem i Val d'Isère

Den alpina lagtävlingen hänger löst. Men inte för att de stora stjärnorna står över.

I stället varnas för laviner i den branta VM-pisten i Val d'Isère.

Redan under tisdagen var det på grund av lavinfaran omöjligt att röja undan nysnön från tävlingsbacken. Det snöade rejält, blåste värre ändå och av väderleksrapporten att döma blir vädret under onsdagen knappast bättre.

Enligt prognosen skulle funktionärerna inte kunna ta sig upp för Bellevarde-pisten förrän tidigast på onsdagsmorgonen, vilket kan göra det svårt att hinna med den planerade tävlingsstarten klockan 11.

Siktar på OS

Det vore, om inte annat, ett hårt slag för den alpina delen av Internationella skidförbundet, som jobbat hårt för att få lagtävlingen accepterad och så småningom krångla in den på OS-programmet.

– Jag tror att lagtävlingen är här för att stanna. De kommer att jobba för det, säger svenske förbundskaptenen Thomas Stauffer.

– Längdåkningen har en lagdel, backhoppningen har det, skidskyttet likaså. Jag tror att de gärna vill se en alpin också.

För att lagtävlingen ska få den riktiga statusen behövs de stora namnen. Men det blir ingen Anja Pärson, Lindsey Vonn eller Lara Gut i lagtävlingen. Och ingen Bode Miller eller Benjamin Raich heller.

”Medalj är medalj”

Stjärnorna som satsar på alla fem discipliner i Val d'Isère står över för att vila och träna inför avslutningen.

Lagtävlingen förtjänar ändå sin plats i mästerskapet, anser Thomas Stauffer.

– När allt kommer omkring är en medalj en medalj. Det går inte att säga att en störtloppsmedalj är viktigare än en slalommedalj, eller en lagmedalj, säger han.

Om vädret tillåter ställer Sverige, som har ett silver från Åre att försvara, upp med Maria Pietilä Holmner, Therese Borssén och Frida Hansdotter på damsidan och André Myhrer, Mattias Hargin och Niklas Rainer på herrsidan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Alpint

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint