"Styrelsen har betett sig kriminellt"

SPORTBLADET

Veteran rasar efter Smedernas konkurs

Skuldbördan blev för tung. Speedwaylaget Smederna från Eskilstuna har begärt elitverksamheten i konkurs och har kört säsongens sista match.

– Jag hade aldrig trott att det skulle bli så här, säger ordföranden Janne Åkerviken.

Foto: CONNY SILLÉN

I slutet av förra veckan kom beskedet att Smederna inte beviljats elitlicens för 2010 av Svemos (svenska motorcykel- och snöskoterförbundet) elitlicensnämnd. Under helgen jobbade föreningens styrelse hårt för att försöka få in nytt kapital men när huvudsponsorn Ikaros under måndagen sade nej till att satsa mer pengar togs snabbt beslutet om konkurs. Den anrika klubben som tog SM-guld 1973 och 1977 har kört färdigt.

– Jag tycker verkligen att det är synd. Sedan vi i nya styrelsen tog över i mars har vi minskat kostnaderna rejält och sett till att ha en budget i balans. Vi hade också en treårsplan för att bli skuldfria, sade Åkerviken.

– Vi har också visat att det finns en möjlighet att bedriva elitspeedway i Eskilstuna så just nu är känslan att fortsätta jobba inom klubben om inte medlemmarna vill annat. Det känns som vi haft stöd från både förare och medlemmar så här långt, fortsätter han.

Fria att byta klubb

Smedernas totala skuld vid årets början var 3,75 miljoner kronor. Ur elitlicensnämndens rapport går att läsa att Smederna förra året gick back 908 000 kronor, rörelseresultaten för 2007 och 2006 var minus 733 000 respektive 887 000 kronor.

– Sedan vi tillträdde har vi givetvis tittat tillbaka på verksamheten och det var därför vi valde att sänka lönerna för att kunna vända trenden, sade Åkerviken.

Förarna i Smederna är nu fria att byta klubb, om intresse finns hos andra. Lagkaptenen Magnus "Zorro" Zetterström som lockades till klubben inför årets säsong var på måndagen riktigt irriterad.

– Man fattar inte att det är sant, det känns för jävla surt. De ur gamla styrelsen jag förhandlade med har betett sig kriminellt. Jag fick en bankgaranti på papper som inte existerade, klart jag är bitter på tidigare ordföranden Göran Karlsson som jag förhandlade med. Nu står jag utan en del av min försörjning och om jag inte hittar en ny styrning i Sverige måste jag permittera inom mitt team, sade han.

– Jag har ingen aning om chanserna att hitta en ny klubb. Det kanske finns några klubbar som vill ha mig men jag måste också passa in i den klubben med mitt personliga snitt, fortsatte han.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway