Regerande mästarna till final efter superrysare

Smederna mot Dackarna i årets speedway-final

Smederna och Dackarna kommer göra upp i finalen av årets elitserie.

Detta står klart efter att Eskilstuna-laget stått för en bragdartad vändning och nu har klubben chansen att försvara fjolårets guld.

– Guldfirandet förra året har man inte glömt bort, det vill vi uppleva i år igen, säger lagledaren Jerker Eriksson till Sportbladet.

I fjol blev Smederna svenska mästare för första gången på 40 år efter att besegrat Vetlanda med totalt 95–85 i finalen.

Bakom siffrorna gömde sig dock en rejäl upphämtning. Laget tog nämligen ikapp åtta poäng i returen på bortaplan.

Något liknande var det även i dag i semifinalen mot Rospiggarna i Hallstavik. Rospiggarna vann nämligen i Eskilstuna för en vecka sedan med hela tolv poäng, 51–39.

Vände underläge

Efter en femetta i det åttonde heatet av Fredrik Lindgren och Krzysztof Buczkowski var Smederna ikapp när det stod totalt 72–72.

I det 14 heatet avgjordes allt när Niels-Kristian Iversen och Michael Jepsen Jensen tog en femetta fram till 51–33 och totalt 90–84.

Matchen slutade 52–32 och därmed var finalplatsen klar för andra året i rad.

– Hade vi inte trott på det hade vi aldrig klarat det. Vi sa det innan matchen idag att vi tar heat för heat. Vi tyckte vi gjorde en riktig skitmatch senast, men vi är ett bra lag och kan vända. Vi har haft det högsta publiksnittet under säsongen och det hade varit snöpligt om vi fått kasta in handduken nu. Alltid kul att kunna ge tillbaka till publiken, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson.

”Kommer inte ge bort den”

I årets final väntar seriesegrarna Dackarna som gjorde processen kort med Västervik. Över två matcher blev det aldrig riktigt spännande och laget vann totalt med 99–81. Bästa poängplockare blev Krzysztof Kasprzak som körde in tolv poäng.

Finalserien inleds nästa tisdag och Dackarna inleder på sin hemmabana i Målilla och dagen efter avgörs allt i Eskilstuna.

– Jag tror inte det spelar så stor roll vem som börjar hemma. Det är två matcher som ska genomföras. Dackarna är ett jättebra lag och har varit det hela året. De får gå in som favoriter, men vi har lyckats slå ur underläge ett par gånger. Nu när vi väl är i final kommer vi inte ge bort den. Vi vill äntra scenen på Friststadstorget i Eskilstuna i år igen. Guldfirandet förra året har man inte glömt bort.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.