Tour de France – jämnare än någonsin

Foto: Foto: TT
SPORTBLADET

Den 102:a upplagan av världens mest prestigefyllda cykeltävling är öppnare än någonsin.

Samtliga favoriter står för ovanlighetens skull på startlinjen till Tour de France.

– Det har aldrig hänt tidigare vad jag kan minnas, säger Eurosports cykelexpert Anders Adamson.

Alltid är det någon av favoriterna som är skadad eller som har satsat på någon annan tävling och därför inte deltar. Men inte i år.

I den 102:a upplagan av den anrika cykeltävlingen finns samtliga potentiella vinnare på plats när starten av Tour de France går i dag.

– Det har aldrig hänt vad jag kan minnas, säger Anders Adamson, expert på Eurosport och före detta proffscyklist.

”Är svårt att tippa”

De fyra det snackas mest om är de som dominerat de senaste årens storlopp: Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali och Nairo Quintana.

När kändes det så öppet senast?

– Aldrig. Det har aldrig känts så här. Alla fyra är i bra form, och det finns andra än dessa fyra som kan vinna, det handlar om åtta–tio stycken. ­Sedan kanske man sitter där om 14 dagar med någon är fullständigt överlägsen, det kan ju också hända.

Vem håller du som favorit av de f­yra?

– Att tippa i cykel är skitsvårt. Men det är klart att man gärna hoppas på en ny vinnare. Det vore coolt om Quintana vann, som första sydamerikan.

Årets lopp kan passa colombianen extra fint. Endast den första etappen, på 13 kilometer är indi­viduellt tempolopp – att jämföra med runt 100 kilometer tempo som det ofta brukar vara.

”Gynnar bergsåkare i år”

– Quintana skulle i vanliga fall tappa jämfört med Contador och Froom i tempoloppen. Men det slipper han ju nu. Årets upplaga gynnar bergsåkare, säger Adamson.

ARTIKELN HANDLAR OM