Kan vinna miljoner – i enorm glasbur

avMichal Wolski, Minimedia

SPORTBLADET

Internationell pokerliga startas 2016: ”Ville tänka utanför boxen”

Foto: Skiss: Global Poker League
Spelarna gör upp i glasburen ”The Cube”.

Här är projektet som ska revolutionera pokern.

Entreprenören Alex Dreyfus, som ligger bakom pokerrankingen Global Poker Index, lanserar nu en internationell liga – som avgörs i en glasbur.

– Detta kommer inte bli ”en ytterligare pokerturnering”. Vi kommer med något nytt och spännande till bordet, säger Dreyfus i ett pressmeddelande.

Han ligger bakom rankningssidan Global Poker Index och har varit inblandad i flera projekt genom åren för att marknadsföra pokern.

Nu vill Alex Dreyfus göra pokern ”sportigare” genom att skapa en internationell liga: Global Poker Legaue (GPL). Prispengarna ska inte komma från inköp, som traditionella turneringar, målet är att intäkterna från biljetter, tv-rättigheter och sponsorer ska ge miljoner att kämpa om. Nyligen har företaget bakom fått in motsvarande 40 miljoner i riskkapital.

– Vi har pratat länge och jobbat outtröttligt en längre tid kring hur vi gör pokern sportigare och lanserandet av Global Poker League är en språngbräda i vårt mål att lyckas med det, säger Alex Dreyfus i pressmeddelandet.

Tolv lag i tolv städer

Tanken är att ligan ska starta i början av nästa år där tolv lag från olika delar av världen delas upp i två serier, beroende på geografisk hemvist.

Den amerikanska ligan är tänkt att ha lag från Los Angeles, Toronto, San Francisco, New York, Saõ Paolo och Las Vegas. Europa och Asien delar på sin serie med lag från London, Paris, Barcelona, Moskva, Prag och Hongkong. 

Varje lag har fem spelare och ligan är tänkt att spelas i 14 omgångar. I nuläget är det oklart vilka pokerstjärnor som är aktuella, men tanken är att tre spelare i varje lag ska vara topprankade i Global Poker Index.

Varje möte mellan lagen innehåller flera typer av matcher, däribland dueller som ska avgöras inom 30-40 minuter. Dessa matcher ska även ha en ”skottklocka” som begränsar varje spelares tid att tänka över sina drag.

Ligans höjdpunkt ska bli The World Championshop Final som avgörs nästa sommar ”på en av USA:s mest kända idrotts- och underhållningarenor”, utlovar Dreyfus.

Påminner om boxningsringen

Till skillnad från traditionella turneringar ska matcherna ska avgöras i en sex meter hög glasbur, ”The Cube”, som placeras mitt i arenan med publiken sittandes runtom.

Upplägget påminner om en boxningsring eller oktagon á la MMA. Därför kommer vanliga kasion att ratas, matcherna är i stället tänkta att avgöras på arenor som rymmer upp till 5 000 åskådare.

– Vi ville tänka utanför boxen och skapa en produkt som fokuserar på fansen, inte spelarna. I många år har pokerindustrin fokuserat för mycket på spelare och kunder, vi tror det är dags för ett paradigmsifte och tänka på mer vad vi kan göra för att skapa fler pokerfans och göra dem intresserade av spelet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker