Marcus Ericsson kraschade i kvalet

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensken tappade kontrollen över bilen

1 av 11
FOTO: VIASAT MOTOR

Marcus Ericsson tappade kontrollen över bilen.

Den for in i räcket.

Därmed var hans kval över.

– Jag mår bra, men är väldigt besviken, säger han.

Ericsson lämnar banan efter att ha kraschat ut sig i Q1.
Foto: FOTO: AP
Ericsson lämnar banan efter att ha kraschat ut sig i Q1.

Svensken har haft en tuff helg i Malaysia, kvalet försenades med ungefär 45 minuter sedan regnet öst ner över banan och när Q1 kom igång så kämpade Marcus Ericsson med sin Caterham. Han hade 22:a och sista plats när han skulle köra sitt sista snabba varv för att få en bra tid till kvalet.

Först  blev han stående i depån:

– Regnet startade innan kvalet och vi insåg att vi skulle starta på en våt bana. Det var första gången på en blöt bana för mig, jag har aldrig kört F1 på en blöt bana och det var en helt ny erfarenhet för mig. Det började inte helt bra eftersom bilen plötsligt stannade på pitlane, men vi fick igång den och jag kom ut på banan igen bland ett par bilar som körde sina snabba varv, det var rätt spännande måste jag tillägga,  säger Marcus Ericsson i ett pressmeddelande.

”Gjorde ett misstag”

Han kom ut igen, satsade allt och tappade bilen på en curb i utgången av kurva tre. Han slog i staketet och for ut på banan igen. Där var han dessutom nära att krocka med Saubers Esteban Gutierrez.

–  Med mig är det ingen fara. Jag byggde upp farten under ett varv och på slutet försökte jag trycka på mer, men då gjorde jag ett misstag,  säger Ericsson till Viasat Motor.

– Det är första gången som jag kör en F1:a i blött underlag och det är naturligtvis inte optimalt. Det är tråkigt att göra ett sådant misstag. Det var väldigt svårkört, väldigt halt och det var svårt att få någon känsla för det. Jag försökte  köra på säkerhet, men det gick inte så bra.

Q1 avbröts efter Ericssons smäll.

”Känner inget i kroppen”

Svensken kunde kliva ur bilen oskadd, men fick ändå ta en tur till medical center för att köra en kontroll.

Övriga bilar som tvingades lämna Q1 var Pastor Maldonado (Lotus), Adrian Sutil (Sauber), Jules Bianchi (Marussia), Kamui Kobayashi (Caterham) och Max Chilton (Marussia).  Marcus Ericsson startar sist i morgon.

– Detta har varit ännu en nyttig lektion för mig, första varven på våt bana i F1, mitt första kval på intermediates och min första krasch, säger Ericsson i pressmeddelandet.

– Det är en del som ingår när man är nykomling och jag lär mig hela tiden.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN