”Sverige är som mitt andra hem nu...”

Tillbaka i landet där han greps av polis - misstänkt för sexköp

Gulbis.
Gulbis.

För fyra år sedan svor han att aldrig återvända till Sverige.

Nu är allt glömt och förlåtet.

– Sverige är som mitt andra hem nu, säger Ernests Gulbis till Sportbladet efter semifinalförlusten mot David Ferrer i Stockholm Open.

Det var inför Stockholm Open 2009 som då 21-årige Ernests Gulbis greps av polis efter att ha tagit med sig en prostituerad kvinna till sitt hotell.

Tennistalangen fördes till Norrmalms polisstation för förhör. Han släpptes sex timmar senare efter att ha betalat böter på drygt 300 euro.

I en intervju med The Telegraph knappt ett år senare svor han att aldrig komma tillbaka till Sverige.

– Det var otroligt roligt, men jag kommer aldrig att åka till Sverige igen i mitt liv. Om du går ut och träffar några tjejer och sedan genast hamnar i fängelse – det är inte normalt, sa han då.

Övertalad av svenskduo

Ändå valde han att ställa upp i årets upplaga av Stockholm Open – och har nu en helt annan syn på Sverige och huvudstaden, berättar han när Sportbladet träffar honom i Kungliga Tennishallen efter semifinalen.

Vad fick dig att ändra uppfattning och komma tillbaka hit?

– Thomas (Johansson) och Jonas (Björkman). Vi har alltid haft en väldigt bra relation, ända sedan de spelade på touren. De bjöd hit mig och fick det att kännas bra för mig. Jag valde till och med att inte spela turneringen i Wien, som är ett andra hem för mig nu. Jag kom till Sverige i stället. Så Sverige fick bli som ett andra hem, svarar han med ett skratt.

Så du gillar Sverige nu?

– Självklart gillar jag Sverige. Det är ett vackert land och Stockholm är en vacker stad, om man inte gör några misstag. Och jag gillar hur Thomas och Jonas sköter turneringen.

Stopp mot Ferrer

Och Gulbis har anledning att vara nöjd med sitt beslut att återvända. Under veckan har han bjudit på underhållande och välspelad tennis, och semifinalen är hans näst bästa resultat i år (har vunnit två titlar, i Delray Beach, USA, och St Petersburg, Ryssland).

Mot världstrean David Ferrer tog det dock stopp. Trots en imponerande insats och spelmässigt övertag i de två inledande seten förlorade han i tre – efter att ha missat två breakbollar vid 4-4 i andra set.

– Matchen avgjordes där. Jag la ner mycket möda och energi på att ta mig dit, så efter det var jag trött både mentalt och fysiskt, säger han.

– Det var en lång duell, jag satsade på en winner och missade med tio centimeter. Om det slaget suttit så hade jag vunnit matchen. Det är små marginaler.

Han vill inte gärna prata om andra spelares insatser, men väljer att hylla både Ferrer och kvartsfinalmotståndaren Jerzy Janowicz (som han slog i tre set):

– Ferrer är en solid spelare. Han bjuder inte på någon magi, men han är solid. Han kommer alltid att vara det. Därför är det svårare att slå Ferrer, men Janowicz är farligare. Man vet aldrig vad han ska hitta på. Med Ferrer vet man alltid vad man får: en stabil insats, inga misstag, han plockar de poäng han behöver och det är allt. Jerzy är mer oförutsägbar, menar han.

Vem tror du vinner turneringen nu när du är utslagen?

– Det skiter jag fullständigt i. Jag tänker inte titta på någon av matcherna. Inte ens resultaten efteråt. Jag bryr mig bara om hur jag själv presterar.

Du kan gå från 26:e till 24:e plats på rankningen i och med din semifinal här i Stockholm…

– Det skiter jag också i. Jag vill bli seedad i Australiska öppna. Om jag är rankad 28 eller 15 spelar inte så stor roll. Jag vill vinna stora turneringar, det är det enda som betyder något.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN