Thorén: Roligt besked för skidälskare

Småbarnspappan Johan Olsson har fått livets pusselbitar att falla på plats.

Skidstjärnan satsar vidare mot VM i Falun nästa år.

Beslutet var inte självklart för bragdhjälten, men för alla skidfans väldigt givet och glädjande.

Petra Thorén.
Petra Thorén.

Några veckor före OS i Sotji satt vi ett tiotal mediarepresentanter framför Johan Olsson på ett lyxhotell i italienska Seiser Alm.

Han hade precis anslutit till landslagets läger och var på väg mot OS efter vinterns svåra rehabiliteringsperiod (revbensskada och lungsäcksinflammation).

Jag frågade Johan att om den tuffa uppladdningen in mot OS skulle kunna innebära att han fortsätter mot VM i Falun, för att få en säsong med maximala förhållanden.

Han fnyste, skakade på huvudet och skrattade.

Men nu, med distans, efter ett – med den vägen han tvingades ta – makalöst OS med silver på 15 km klassisk stil och stafettguld, står han precis där.

Han vill göra ett mästerskap efter en hundraprocentig uppladdning.

Bragdguldsvinnaren vill måla klart sitt konstverk och hitta den optimala fysiska, mentala formen för att ännu en gång bli bäst i världen.

Och han vill såklart inte missa den unika chansen att göra det på hemmaplan.

Johan Olsson har känt efter, funderat och ska göra en rad förändringar för att ge sig själv möjlighet att nå den sanna motivationen.

Flytt till Sundsvall underlättar

En viktig faktor i beslutsfattandet, berättar Johan Olsson på sin presskonferens, är familjepusslet. Det som alla småbarnsföräldrar brottas med. Dottern Molly ska få ett syskon och en flytt till Sundsvall, närmare släkt och familj ger ökade möjligheter till stöd för Johan och hans hustru Anna, före detta landslagsåkare. Samtidigt får Johan Olsson en ny miljö, en ny trigger i sin träningsvardag.

I hans huvud finns redan bilder av spåren i Falun, av mördarbacken. Vi delar dem gärna redan nu med Johan Olsson.

Det kan bli ännu en klassisk femmilsbragd.

Det var en riktigt roligt besked för skidälskare och för svensk skidsport självklart oerhört viktigt.

För landslaget innebär det också att en erfaren skidåkare med gedigen kunskap, som ställer krav på sin omgivning, finns kvar.

Att Johan Olsson dubblerar och kör Vasaloppet veckan efteråt ser jag som en ren skär bonus. Och lite lagom Olsson-galet.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN