”Ett fysiskt monster med temperament”

avJonas Gustavsson

SPORTBLADET

Sportbladets expert Jonas Gustavsson rankar superligans bästa spelare

FOTO: BILDBYRÅN.

Sportbladets expert Jonas Gustavsson rankar Sveriges 50 bästa spelare i Svenska Superligan i innebandy säsongen 2011/2012.

Här får du Jonas topp 10 – för att se hela listan, logga in eller köp Plus!

Foto: BILDBYRÅN
Bästa av alla Rasmus Enström – innebandyligans bästa spelare, enligt Sportbladets expert Jonas Gustavsson.

1. Rasmus Enström, 22 år, f, Falun

Rasmus Enström har tagit ytterligare ett steg den här säsongen och är nu en av de absolut största stjärnorna – och den absolut mest sevärda spelaren i innebandy-Sverige för tillfället, inte minst tack vare sin spektakulära snurrfint. Enström har förmågan att bryta mönster, hitta omöjliga passningsvägar och överraska med sin blixtrande klubbteknik. Ingen vet vad man ska vänta sig när bollkonstnären är på spelhumör.
 

2. Mika Kohonen, 34 år, c, Storvreta

Innebandyvärldens gigant de senaste åren är utan tvekan Mika Kohonen som kan titulera sig en av världens bästa genom tiderna. Och veteranen håller än. Kohonens storhet är det kompletta spelet och förmågan att styra det som händer på planen. Och blicken för spelet där han kan dyrka upp täta försvar med maskerade passningar. Men Kohonen är inte bara störst – han är också en av de mest ödmjuka stjärnorna.
 

3. Rasmus Sundstedt, 23 år, b/f, Caperiotäby

Rasmus Sundstedt är inte de stora ordens man, men på planen är han en gigant. Spelar både back och forward (men går alltmer som det sistnämnda) och han löser både och briljant. Auktoritär på plan med sin tyngd, speed och spelförståelse. Sedan har han också ett fantastiskt skott som han gärna avlossar. En nära nog komplett spelare.
 

4. Johan Anderson, 31 år, c, Jönköping

Det känns som att Johan Anderson har varit med i evigheter – men ändå är han bara 31 år gammal. Den förre landslagsspelaren var dominant i allsvenskan ifjol när han var med och spelade upp Jönköping i SSL igen och framgångarna har bara fortsatt den här säsongen där han är en av seriens bästa poängmakare. Har målrekordet i SSL (60 mål) och har också fått chansen i landslaget igen.
 

5. Kim Nilsson, 23 år, f, AIK

Stjärnforwarden Kim Nilsson har alla verktyg för att dominera offensivt, med sin snabbhet, balans, styrka och fantastiska klubbteknik. När Nilsson får upp farten och kommer i rätt läge är han i princip omöjlig att stoppa. Känslan är att det fortfarande finns en växel till att stoppa i – för Kim Nilsson ska kunna vara ännu mer dominant med tanke på vilka verktyg han besitter. Har till stora delar på egen hand hållit AIK ovanför vattenytan den här säsongen.
 

6. Johan Samuelsson, 23 år, c, Dalen

Näst efter Mika Kohonen så är Johan Samuelsson SSL:s mest kompletta center. Samuelsson briljerar inte med teknik eller finess, men är en hårt arbetande lagspelare som arbetar över stora ytor, ofta finns på rätt ställe och som vågar ta tag i spelet. Har en uppoffrande spelstil som gör honom till en supporterfavorit. Har jobbat sig till toppen och utvecklas fortfarande, inte minst offensivt.
 

7. Mattias Samuelsson, 28 år, b, Storvreta

Mattias Samuelsson är en av SSL:s mest snabbfotade spelare och en av världens absolut bästa backar. Gillar att bygga spel från bakplan, men också att stöta fram från backplats vilket är effektivt eftersom många har svårt att hänga med i de blixtrande rusherna. Kan också kombinera det med ett giftigt skott. Har också lång räckvidd vilket skapar effektiva brytningar i defensiven.
 

8. Henrik Stenberg, 22 år, f, Storvreta

Henrik Stenberg är en typisk sniper som kan lukta till sig en målchans från ingenting. När bollen dyker upp så smäller det bara. Men Stenberg kan också skapa chanser på egen hand tack vare sin styrka, uthållighet och förmåga att checka till sig bollen. Har ett hett temperament och tvekar inte att spela småfult om det är vad som krävs för att göra mål. En riktig retsticka. Framtida storskytt i landslaget.
 

9. Alexander Galante Carlström, 23 år, f, Falun

Alexander Galante Carlström satt en hel del på bänken ifjol och hade ett stukat självförtroende, men har fått ett astronomiskt genombrott i år och öst in poäng som vapendragare till Rasmus Enström, och duon dominerar i poängligatoppen och har gjort Falun till ett absolut topplag i serien. Galante-Carlström är en avig högerskytt med näsa för poäng och framförallt mål.
 

10. Martin Karlsson, 22 år, f, Linköping

Linköpings nyckelspelare nummer ett, två och tre är en effektiv och kraftfull forward som använder både fysik och teknik på ett effektivt sätt, och som välförtjänt tagit sig in i landslaget där han bidrar med en tyngd som annars saknas. Ett fysiskt monster med temperament som ofta är inblandad i tuffa närkamper och tjafs.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy