TITTAR-RASET

avEmil K Lagnelius

Få svenskar såg Tre Kronors och Blågults landskamper i betalkanaler

Landskamper i betalkanaler – då flyr tittarna.

Tre Kronors seger mot Finland i Karjala Cup lockade bara 154 000 tittare.

Blågults möte med Danmark bara runt 58 000.

– Vi vill att landskamperna ska visas i en rikstäckande kanal, säger svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell, 71.

Förr i tiden sändes svenska landskamper i fotboll och hockey i statlig tv. Men nu är det nya tider.

När Tre Kronor besegrade Finland i Karjala Cup i söndags visades matchen i TV10. Enligt MMS – som mäter rörlig bild i Sverige – var det endast 154 000 tv-tittare, att jämföra med 631 000 som såg förra årets möte i SVT.

Olika sätt att mäta

Även fotbollslandskamper brukar locka miljonpublik när det sänds i rikstäckande SVT eller TV4. Men fredagens träningsmatch mellan Danmark och Sverige visades i Canal plus, vilket gjorde att få hade möjlighet att se matchen.

– Det var runt 58 000 tittare. Men det är ingen officiell tittarsiffra, så du bör nog få godkänt från Canal plus. Vi har ingen tid att gå på mer än den som är i tablån, mellan klockan 19 och 21 på fredagskvällen, säger Sarah Magnusson, kontaktperson på MMS.

– Vi mäter inte tittarsiffror på det sättet, eftersom Canal plus är abonnemangsbaserat. Men vi vet att matchen hade en räckvidd på 155 000 personer, säger Ulrika Westerberg, pressansvarig på Canal plus.

– Till det tillkommer alla som köpte matchen som pay per view i tv och på Csports.

”Har inte varit berörda”

Som en jämförelse sågs gårdagens landskamp mot England, som visades i TV4 Sport, av 772 000 tittare.

– Vi har två synpunkter som är fotbollförbundets. Den första är att vi vill att landskamperna ska visas i en rikstäckande kanal. Den andra är att vi inser, när det gäller klubbmatcher, att vi aldrig kommer att få uppleva det igen, där är de mindre kanalerna vår möjlighet, säger svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

– När vi spelar mot Holland på Råsunda säljer vi den matchen till en kanal i Holland. Vi frågar aldrig holländska fotbollsförbundet vad de tycker om det, för det är ju vår egendom.

– Det är samma sak när det gäller bortamatcherna mot Danmark och England. Vi har inte varit berörda av de besluten.

Ser du en fara i att så få har möjlighet att se svenska landskamper?

– Ja, det kan man säga. Men här får jag bredda svaret lite. Rent allmänt är det ju så att färre ser sport på tv i dag, på ett enskilt tv-program, eftersom det inte längre är bara en enda kanal. Jag minns tiden när ingen idrott arrangerade några tävlingar en kväll då det var tv-sändning från en annan idrott, eftersom det snodde publik. Den situationen kommer vi aldrig mer att få uppleva, på gott och ont.

Men Lagrell ser helst att landskamperna inte visas i betalkanaler.

– Jag vill ha landskamper i en rikstäckande kanal med höga tittarsiffror därför att det är bra för svensk fotboll. I ett längre perspektiv är det en angelägenhet för oss att en landskamp visas för så många som möjligt. Men det är inte liv eller död.