Stark vändning av Luleå basket i SM-finalen

avAdam Borg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

Luleå har vunnit fyra raka SM-guld.

Nu är man bara en seger från att säkra sitt femte raka.

Detta efter en stark vändning i det tredje finalmötet mot Udominate.

– Jag är stolt över tjejerna. Vi visar stort hjärta i dag, säger Luleåtränaren David Visscher till Sportbladet.

Udominate kvitterade finalserien senast när man vann med 98–73 på hemmaplan. Inför det tredje mötet i bäst av fem var det helt jämnt mellan basketsveriges två stora giganter. Och det tredje mötet skulle bli en stor rysare.

Luleå, framhejade av 2 453 på läktarna, kopplade greppet direkt och gick upp i en 27–22-ledning efter den första perioden. Men i början av den andra perioden låste sig hemmalagets skytte. På de inledande tre minuterna noterades de regerande mästarna för noll poäng och fick se gästerna gå förbi till ledning 41–48. I det läget var Luleå i rejäl brygga.

– Vi pratade om att få stopp på deras snabba uppspel. Stoppa deras enkla poäng och förbättra vår returtagning. Vi sa att vi måste kriga på och det gav resultat, säger Luleås tränare David Visscher till Sportbladet.

Stark vändning av Luleå

Luleå kom ut starkare i den tredje perioden och stod för en stark upphämtning. Inför den sista perioden var man nästan ikapp och när bara minuter återstod av matchen var det helt jämnt poängmässigt. Då klev Luleås Jessica Thomas fram när det som mest behövdes. Amerikanskan satte flera viktiga poäng i slutskedet av matchen och var en starkt bidragande orsak till att Luleå kunde vända och vinna med 83–79. Totalt bidrog Thomas med 26 poäng.

– Hennes insats var enormt viktig. Hon gör en väldigt bra match i försvaret också. Första matchen i finalen var hon jättebra och även i dag, säger Visscher.

”Jag är stolt över tjejerna”

Luleås har fortfarande inte förlorat på hemmaplan under säsongen. Och hade laget inte lyckats vända matchen hade Udominate kunnat avgöra finalserien på hemmaplan.

– Jag är stolt över tjejerna. Vi visade stort hjärta i fjärde perioden. Vi låg under i halvtid och stundtals i tredje men vi fortsatte kämpa. Det var en mycket spännande match. Det kokade i arenan.

Hur mycket betyder publiken för er i dagens match?

– Man ska inte överdriva för laget måste prestera men det är klart att det är ett enormt stöd. Ger mycket energi till laget när man får ett sånt enormt stöd från publiken. Idag kan det varit det avgörande.

Luleå har nu kopplat ett jättegrepp om SM-guldet och har chansen att säkra titeln i nästa match borta mot Umeå. Nu hoppas Visscher att laget har lärt sig läxan från senaste mötet.

– Vi måste göra precis som i dag, vara beredda att jobba hårt. Jag tror att vi trodde att det skulle bli lättare än vad det blev i Umeå senast. Men Udominate är ett bra lag. Jag hoppas vi har lärt oss läxan. Det är tuff inställning och hårt jobb som gäller. Då har vi en bra chans.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM