Mejla

Malin Wahlberg

Wahlberg: För bra, för vana att vinna – och sugna på mer

Publicerad:
Uppdaterad:

UMEÅ. Luleå Basket brukar hålla sig till manus men den här gången gick mästarna ifrån det. 

Finalfilmen slutade ändå som vanligt. 

Guldet är hemma och en 38-årig veteran spelade återigen huvudrollen.

Luleå Basket vet hur det är att förlora finaler. Därför har de bestämt sig för att inte göra det igen. 

Det brukar gå till på ungefär samma sätt. 2014 vann Luleå Basket klubbens första guld efter att ha avgjort på hemmaplan i tre raka mot Norrköping Dolphins. 

Året därpå kom andra guldet efter seger i den fjärde matchen på hemmaplan mot Udominate. 2016 gick finalserien till fem matcher och Luleå stod som segrare efter att ha avgjort på hemmaplan. 

Förra året kom fjärde raka guldet i match fyra. Var Luleå avgjorde? 

På hemmaplan såklart.

Gick ifrån manus

När Luleå nu fick chansen att ta femte raka guldet i fjärde raka finalen mot Udominate på bortaplan trodde i alla fall inte jag att de skulle göra det. 

På något sätt, hur små marginalerna än har varit, brukar Luleå alltid lyckas få till en avgörande inför ett kokande Luleå Energi Arena och det brukar vara magiskt. 

Men den här gången gick mästarna ifrån manus. 

Udominate vände hem från Luleå i måndags med kniven mot strupen efter ett gyllene läge. Om problemet då var försvaret var det offensiven det som hackade nu. 

Lisa Koop verkade ha såpa i händerna och Brianna Kiesel var alldeles för ensam i hemmalagets poängproduktion i den första halvleken. Luleå saknade förvisso också skärpa i avsluten, men det spelade ingen roll att Udominate kämpade och slet när bortalaget spred ut poängen på hela förstafemman och dessutom blev skickade till linjen gång på gång (Luleå fick skjuta 19 straffkast mot Udominates åtta under den första halvan).

Foto: AFTONBLADET / BILDBYRÅN

Stjärnorna levererade

Ändå låg hemmalaget bara under med tre poäng i paus. 

Men Luleå kändes aldrig skakat och i den tredje perioden kom rycket. 

Koop fortsatte att vara en besvikelse, ersättaren Ana-Marija Begic var nollad i över 17 minuter och Tiffany Brown kom inte heller upp i nivå. 

Medan Udominates stjärnor underpresterade levererade Luleås. Adrienne Motley, Jennifer Hamson och Jessica Thomas öste i poäng.

Sedan har de ju Anna Barthold. 38-åringen gör inte mest poäng men hon kämpar, stör motståndarna och driver Luleå Basket.

Kiesel försökte väcka liv i hemmalaget, men det var aldrig nära.

Luleå var för bra, för vana att vinna och för sugna på mer.

Efter fem raka SM-guld börjar superlativen för Luleå Basket börjar ta slut. Men det är bara att ta en titt i historieböckerna – endast Södertälje och Arvika har vunnit fler än fem raka SM-guld tidigare.

Det är en bit upp till SBBK:s nio raka, men sedan Luleå började vinna verkar de inte ha tänkt att sluta.

Udominate får vänta på första guldet och de kommer att få fortsätta att kämpa hårt om de ska kunna peta Luleå från mästartronen.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

avMalin Wahlberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM