”Det är otillåtet i varje basketmatch i världen”

1 av 2

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE. Södertälje Kings avgjorde semifinalen i matchens sista sekund. 

Efter förlusten rasade BC Luleå mot Austin Barnes avgörande. 

– Det är otillåtet i varje basketmatch i världen. Domaren kan inte reglerna, säger stjärnan Brandon Rozzell. 

Södertälje Kings var tvingat att vinna den fjärde semifinalen för att inte ge BC Luleå matchboll i semifinalserien och det märktes att det var mycket som stod på spel. 

Toni Bizaca dominerade den först perioden och gjorde tio av Södertäljes poäng och Kings ledde med 21-18 efter den första perioden. 

Hemmalaget sköt bra från trepoängslinjen och gick ifrån till en ledning med 36-26. Men Luleå kom tillbaka och gick till halvtidsvila i ledning med 44-42 efter tio poäng av Adam Rönnqvist. 

Alexander Lindqvist började den tredje perioden med att dra i två raka treor, men matchen fortsatte att vara jämn. 

Efter att Rönnqvist fortsatt att leverera kunde Luleå göra ett lite ryck och gå till ledning med 69-62 inför sista perioden.

”Spelar teater”

Luleå fortsatte att behålla ledningen och vid underläge 65-74 åkte Alexander Lindqvist dessutom ut efter att ha dragit på sig en foul och en teknisk foul för snack. Bizaca och Martin Pahlmblad höll Kings kvar med viktiga treor och när Tom Lidén fick en foul och en teknisk efter att han tyckt att Bizaca förstärkt situationen kunde kroaten sätta 83-83. 

– Jag sa ingenting om det och jag tyckte att han spelade mycket teater på den foulen och det får man inte säga, säger Lidén. 

Bizaca var osannolikt bra i slutet av matchen, gjorde nio raka poäng och gav Södertälje segerläge. Martin Pahlmblad tog skottet i slutsekunderna, men missade. Austen Barnes nådde dock högst på returen och fick i 91-89 när slutsignalen gick. 

BC Luleå menade dock att poängen inte skulle gillas eftersom Barnes hängde i ringen. 

– Det är otillåtet i varje basketmatch i världen. Domaren vet inte reglerna, säger Brandon Rozzell och fortsätter: 

– Man får inte hänga i ringen om bollen är i ringen. Det är enkelt. Han tvingade i bollen när han drar ner ringen. Jag skyller inte på domaren, men jag kan regeln.

”Tycker deras publik är skit”

Luleå övervägde att lämna in en protest efter matchen. 

– Lagkaptenen har skrivit på protokollet, vilket ger oss möjligheten. Vi ville se situationen, säger coachen Peter Öqvist. 

Nu när du har sett den, vad tänker du då? 

– Det är en bedömningssituation och jag kan inte komma på att en protest på en bedömningssituation har gått igenom. Det är högst osannolikt. 

Efter att ha sett situationen bedömer domarna dock att det var ett korrekt beslut. 

– De bedömde det som att det inte var tillräckligt att beivra den touchen i ringen. Både före och efter tycker de att det var rätt beslut, säger matchkommissarien Joakim Forsgren. 

Södertälje har nu kvitterat till 2–2 i matcher i semifinalserien som innehåller mycket känslor.

– Vi gillar inte dem och de gillar inte oss. Vi tycker att deras publik är skit och de tycker att vår publik är skit så. Man vill vinna extra mycket, framför allt mot Luleå som är svenska mästare. Vi vill ju ta tillbaka det, säger Alexander Lindqvist och fottsätter:

– Nu gäller det att dra ner på misstagen och fortsätta kriga i returtagningen och vinna bara.

ARTIKELN HANDLAR OM