Carols Sainz är vinnare av Dakarrallyt 2018

Carlos Sainz höll undan.

Han vann Dakarrallyt 2018.

– Jag förtjänade verkligen den här segern, säger han.

Carols Sainz är vinnare av Dakarrallyt 2018.
Carols Sainz är vinnare av Dakarrallyt 2018.

Dakarrallyt 2018 avslutades med en 120 km lång specialsträcka runt Córdoba i Argentina. Snabbast av bilförarna var Giniel De Villiers, före Stephane Peterhansel.

Men ingen av dem hade någonting med kampen om segern att göra. Efter två veckors tävlande i mycket tuff terräng vann Carlos Sainz Dakarrallyt för andra gången. 55-åringen bemästrade så väl sanden, som den höga höjden och regnet bäst. Han klev fram under den andra veckan när Stephane Peterhansel fick problem under maratonetappen och till slut var han nästan 44 minuter före tvåan, Nasser Al Attiyah, Qatar.

– Jag är så lycklig. Jag har tävlat tillsammans med Peugeot i fyra år och äntligen har vi lyckats. De har vunnit två gånger, men jag förtjänar verkligen den här segern eftersom jag har lagt ner så mycket jobb på den här bilen. Det har gått upp och ner för oss, men jag har alltid gett allt, framförallt under detta rallyt. Det har varit fruktansvärt tufft, säger Sainz.

Carols Sainz är vinnare av Dakarrallyt 2018

Detta kan mycket väl ha varit Sainz sista Dakarrally, han har hunnit bli 55 år gammal och redan inför tävlingen nämnde han att det kunde vara fallet, dessutom drar Peugeot tillbaka sitt fabriksstöd efter årets tävling.

– Jag vet inte om jag kommer tillbaka, nu ska jag njuta av detta och åka hem till min fru och min familj. Sedan får vi se, säger spanjoren.

Matthias Walkner historisk

I mc-klassen var Matthias Walkner snabbast. Han tog sin - och Österrikes - första seger i Dakarrallyt. Han hade ungefär 22 minuters försprång på Kevin Benavides inför den avslutande etappen och även om argentinaren vann etappen så tappade österrikaren bara fem minuter vilket räckte för att vinna totalsegern. Walkner startade rallyt lugnt, men attackerade på den tionde etappen - samtidigt som flera av hans tuffaste konkurrenter navigerade fel. Walkner vann bara en etapp under rallyt, den tionde, men han tog ännu en seger till KTM. Tillverkaren har vinnit samtliga Dakarrallyn sedan 2001.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.