16-åriga stortalangen uttagen till OS

Av: Emil Carlsvärd

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SPUTNIK/BILDBYRÅN / Sputnik Images

Anita Östlund blev i helgen historisk när hon åkte sitt första internationella mästerskap någonsin som senior vid EM i Moskva.

Nu står det klart att 16-åringen ska få tävla i OS i Pyeongchang.

– Att få åka i OS är en dröm som går i uppfyllelse, säger Östlund i ett pressmeddelande.

Under förra veckan tävlade konståkerskan Anita Östlund i sitt första internationella mästerskap som senior under EM i Moskva. Där slutade 16-åringen på en sjätteplats i kortprogrammet, vilket är den bästa debutantplaceringen någonsin av en svensk i ett kortprogram under EM i alla discipliner. Efter finalen hamnade 16-åringen till slut på en 17:e plats i tävlingen.

Finalen i sig gick dock inte riktigt som talangen hade önskat. Östlund var först ut bland de sex toppseedade i finalen, där pressen verkade vara för stor för 16-åringen. Hennes första hopp i det fria programmet slutade i ett fall, och därefter fortsatte nervositeten lysa igenom under flera av hennes moment.

”Jag började bli lite mer nervös”

– Jag tror det var under framträdandet det kom. Jag föll ju i första hoppet, det kan vara då jag började känna att jag började bli lite mer nervös, sa Östlund till SVT efteråt.

Efter mästerskapet har det varit oklart huruvida missarna i finalen skulle kunna komma att kosta Östlund en OS-plats eller inte. Innan EM började sa 16-åringen i en intervju med Sportbladet att fokus då inte låg på en OS-medverkan.

– Jag vill göra så bra jag kan i EM nu, och försöker att inte tänka så mycket på OS. Jag vill ta en sak i taget, sa Anita Östlund då.

Nu har dock Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) meddelat sitt beslut. Anita Östlund är uttagen och ska få tävla för Sverige i OS i Pyeongchang.

”Dröm som går i uppfyllelse”

– Att få åka i OS är en dröm som går i uppfyllelse. Jag ska kämpa hårt och göra mitt absolut bästa i Pyeongchang. Jag vill vinna och ta medalj i OS. Det är mitt mål som jag kämpar för varje dag. Att börja tävla som senior har varit en viktig milstolpe för mig, och nu får jag chansen att göra det på ett OS redan min första säsong. Det är något jag bara kunnat drömma om, säger Östlund i ett pressmeddelande.

Inför uttagningarna hade Sverige en OS-plats på dam- respektive herrsidan. De kvotplatserna säkrades av Matilda Algotsson och Alexander Majorov redan i september förra året.

Men för att bli uttagen till OS av SOK så behövde konståkarna klara de svenska uttagningskriterierna – vilken är att uppnå resultat och prestation för topp-åtta-nivå i världen på utvalda tävlingar som till exempel Grand Prix. EM i Moskva var sista chansen för åkarna, där ingen av svenskarna nådde grundkriteriet för tävling.

Uttagen på framtidskriteriet

Däremot har SOK också möjlighet att ta ut en aktiv till OS på framtidskriteriet, vilket man nu gör när man tar ut Anita Östlund.

– Det är särskilt roligt att SOK har valt Anita som framtidslöfte. Med en sjätteplats efter korta programmet i sitt första mästerskap som senior ser vi en framtida världsåkare. Målsättningen för Anita på OS är självklart att hon presterar på toppen av sin förmåga och gör ett bättre resultat än tidigare på tävling, säger Anna Hörnqvist, sportchef för Svenska Konståkningsförbundet i ett pressmeddelande.

Anita fyller 17 år i slutet av januari. Sen tidigare står det klart att Alexander Majorov inte blev uttagen i OS-truppen.

Publicerad:

LÄS VIDARE