Vändningen: Petter Northug anmäld till Piteå

SPORTBLADET

Landslagsledningen ville att Petter Northug skulle köra i Piteå.

Det ville inte Petter.

Men nu är han ändå anmäld till tävlingarna i Sverige.

– Han är anmäld till alla tre tävlingsdagar i helgen, säger tävlingsledare Jenny Axelsson till Expressen.

Foto: Bendiksby, Terje / TT NYHETSBYRÅN

Petter Northugs tävlingsplanering har varit ett stort debattämne den senaste tiden. Efter sjukdomsproblemen valde norska landslagsledningen att ställa över Northug från Tour de Ski – mot norrmannens vilja.

I stället lade man upp en plan med bland annat start i Skandinavisk Cup i Piteå kommande helg, norska mästerskapen helgen efter och världscupen i Planica.

Men så svängde det igen. Norrmannens tränare Stig-Rune Kveen menade att Northug inte ville köra i Piteå.

”Ojdå känner man”

– Det är väldigt tveksamt att han åker dit. Det är nästan säkert att han inte ställer upp i Piteå. Jag ska inte konkludera, men jag har en stark tvivel, sa Kveen och så kommunicerades en ny plan ut kring Northug där Piteå inte ingick.

Men frågan är om sista ordet är sagt. För Expressen berättar tävlingsledaren Jenny Axelsson att hon just mottagit en anmälan från Petter Northug till alla tre tävlingsdagarna.

– "Ojdå!", känner man. Nej, men det blir ju jätteroligt. Absolut. Intresset är redan stort, eftersom vi har så bra startfält, men det är klart att det blir ännu mer intresse när Petter kommer hit, säger hon.

”Högst osäkert”

Sedan tidigare står det klart att flera svenska åkare, som Charlotte Kalla, Emil Jönsson och Teodor Peterson, kommer att köra i Piteå, precis som flera norska toppåkare.

Återstår bara att se om Petter Northug verkligen kommer till start. För norska Aftenposten berättar tränaren Stig-Rune Kveen att det är tveksamt.

– Det är högst osäkert om han kör i Piteå. Strindheim (Northugs klubb) har rutinmässigt anmält honom innan tidsfristen gick ut, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM