Ali nära döden: Kan vara över om några dagar

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:

Brodern berättar om legendarens tuffa kamp

1 av 21 | Foto: AP
Fantomslaget Första gången Cassius Clay och Sonny Liston möttes var 1964. Det var efter den segern som Clay ropade de numera klassiska ”I'm the greatest!” och ”I shook up the world!” Ett år senare möttes de igen, och däremellan hade Clay meddelat att han var muslim och fått namnet Muhammad Ali. Den här gången knockades Liston redan i första ronden. Slutet på matchen är omdiskuterat. De som satt ringside såg aldrig slaget som sänkte Liston och inte ens Ali var säker på att han hade träffat. Slaget döptes till ”The Phantom Punch.” Senare granskningar visade att Ali visst träffade.

Muhammad Ali, 71, är väldigt sjuk.

Nu berättar brodern – till en av världens största idrottsmän genom tiderna – att han snart kan gå bort.

– Det kan ta månader, eller några dagar, säger Rahman Ali till The Sun.

För drygt 30 år sedan, efter flera tungviktstitlar och stor dominans, slutade Muhammed Ali att boxas. Några år senare, 1984, fick legendaren Parkinson.

”The Greatest”, som han har kallats av många, tände OS-elden 1996 i Atlanta och i somras deltog han vid ceremonin inför London-OS. Men nu är Alis tillstånd betydligt sämre.

– Han är i dåligt skick. Han är väldigt sjuk, säger Alis bror Rahman till The Sun.

– Det kan ta månader, eller några dagar. Jag vet inte om han kommer att leva till sommaren. Han är i Guds händer nu.

Senast Rahman träffade Ali var i London i juli 2012 under Sports For Peace-galan. Han menar att Alis fru Lonnie stoppar övriga i familjen från att träffa boxningslegendaren.

– Min bror kan inte prata, han känner inte igen mig. Men sjukdomen är inte det värsta, det är hans fru, säger Rahman till The Sun.

”Varit förbannad som fan”

Enligt Rahman så blåser frun bröderna och barnen på pengar.

– Den enda gången jag får träffa honom är vid offentliga sammanhang. Hon och hennes familj torkar ut honom, det är så ledsamt. Jag älskar honom, men hon stoppar honom från att älska någon. Det är det sorgligaste i mitt liv, säger han.

– Om han visste vad som hände nu skulle han varit förbannad som fan, han skulle varit så arg. Han skulle skilja sig från henne. Om han såg vad som hände med barnen skulle han blivit galen, säger Rahman.

Dominerade stort

Muhammed Ali, Cassius Marcellus Clay, är en av världens mest kända boxare och idrottsmän. Vid 22-års ålder, fyra år efter OS-guldet i Rom, blev han tungviktsmästare efter att ha besegrat Sonny Liston.

Han besegrade flera tungviktare och försvarade mästartiteln 19 gånger. Samtidigt gjorde han sig även känd som en stor citatmaskin. 1967 stängdes han av efter att ha vägrat militärtjänst i Vietnam och tvingades bort från boxningen i tre år.

Ali kom tillbaka till ringen och var lika överlägsen som tidigare och gick klassiska uppgörelser som ”Rumble in the Jungle” mot George Foreman och ”The Thrilla in Manilla” mot Joe Frazier.

– Av alla kända personer som har levt är han den bästa. Alla känner till Muhammed Ali, han är på samma nivå som Jesus Kristus, säger Rahman.

21 december, 1981, gick Ali sin sista match och föll då mot Trevor Berbick.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN