Stockholmsklubbarnas polisnotor fyrdubblas

avKristoffer Bergström

AIK Hockey: ”Det kommer som en riktig fläskläpp”

Foto: SCANPIX (OBS! MONTAGE)

De hade väntat sig ett möte med polisen, men fick en käftsmäll.

Nu står det klart att Stockholmsklubbarnas poliskostnader fyrdubblas mot i våras – totalt mer än 15 miljoner kronor per år.

– Det kom som en riktig fläskläpp, säger AIK Hockeys ordförande Peter Mellqvist, och menar att beslutet kan få AIK att åka ur elitserien.

I dag ställde sig representanter för fem Stockholmsklubbar på ett podium i Globen. Ledare för fotbollsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby samt hockeyklubbarna AIK och Djurgården var upprörda över ett möte de haft i måndags.

De trodde att de åkte till polisen för att prata om ett breddat samarbete. Men länspolismästare Mats Löfving var inte där, utan i stället fick klubbledarna uppläst att han fattat ett beslut:

Det blir ingen mer rabatt för poliskostnader.

– Det är helt obegripligt att han fattar ett sådant beslut. Jag kan bara inte förstå det, säger Hammarbys ordförande Kent Hertzell.

Fick rabatt på 76 procent

Våren 2011 bestämde sig Stockholmspolisen, på uppmaning av Rikspolisstyrelsen, för att ta betalt för polisinsatserna på hemmamatcher för de klubbar som är aktiebolag. Ändå skulle klubbarna inte själva få vara med och avgöra vilka polisresurser som behövdes.

Följden blev att exempelvis ett Stockholmsderby i fotboll numer skulle kosta ett miljonbelopp.

Efter beslutet infördes en rabatt på 75 procent som skulle gälla under en övergångsperiod. Den rann ut 30 juni.

Mats Löfvings beslut är alltså inte formellt att fyrdubbla kostnaderna, utan att inte förlänga rabattperioden. Men i praktiken blir följden för klubbarna att poliskostnaderna för hemmaarrangemang stiger med 300 procent.

”Verksamhetshotande beslut”

Därmed rör det sig om 5-6 miljoner kronor för Djurgården och AIK fotboll, en miljon för Hammarby fotboll så länge de är kvar i superettan och mellan en och två miljoner per hockeyklubb.

Totalt: i runda slängar 15 miljoner kronor per år.

Alla fem klubbar säger att det är ett "verksamhetshotande beslut", alltså att kostnadsökningen kan vara skillnad mellan att kunna spela i högstaserien och falla neråt och slutligen få lägga ner.

Peter Mellqvist förtydligar vad AIK Hockey måste göra om beslutet kvarstår:

– Det enda sättet är att minska våra kostnader i spelartruppen. Tar vi bort en jävligt bra center för att betala poliskostnader medan andra får behålla sina centrar kanske vi åker ut. Åker vi ur tar det åtta-tio år för oss att ta oss upp. Det kanske vi inte har råd med. Så det är verksamhetshotande på riktigt. Det är samma sak för fotbollen.

”Går emot sin styrelse”

Djurgården Fotbolls ordförande Tommy Jacobsson är också ursinnig på beslutet. Främst tycker han att Mats Löfving går emot polisstyrelsens åsikt i frågan.

– Länspolismästaren går emot sin styrelse. Håller man inte med sin styrelse brukar man väl avgå, säger han.

Klubbarna väntar i dag på att få svar från Mats Löfving på vilka grunder han har fattat beslutet. Tills vidare vet de inte om det finns utrymme för att ändra det igen och omedelbart införa en ny rabatt.

Sportbladet har sökt Mats Löfving, men han vill inte uttala sig i dag. Till polisens hemsida säger han:

– För vår del väcktes frågan eftersom vi har idrottsaktiebolag, som inte betalat för den polisbevakning som andra evenemangsarrangörer har behövt betala för. Inledningsvis beslutade myndigheten att sätta ner kostnaderna för klubbarna under en övergångsperiod. Rent rättsligt fanns det stöd för nedsättningen under en kortare period.