London maraton körs: "Vill visa solidaritet"

SPORTBLADET

Arrangören säkra – 37 500 löpare ger sig ut i helgen

Bomberna under Boston Marathon får arrangörerna av Londons mara att se över säkerheten.

Men loppet kommer att hållas som planerat under söndagen – ett sätt att inte vika sig för terrorn. 

– Det bästa sättet för oss att reagera på är att gå vidare med maraton på söndag, säger idrottsministern Hugh Robertson.

Foto: Maraton under London-OS.

Två bomber exploderade vid mållinjen på Boston Marathon och över 140 människor skadades under måndagen – en händelse som chockar en hel värld.

På söndag hålls London Maraton – ett av de största idrottsevenemangen i Storbritannien med runt en halv miljon åskådare längs banan.

"Kryper inte för terror"

Löparna passerar en mängd kända landmärken och byggnader – något som traditionellt sett setts som tidigare, potentiella terrormål.

I fjol sprang över 37 000 personer ända till mål i loppet.

Idrottsministern i landet, Hugh Robertson, vill inte ge vika för eventuell terror och istället visa "solidaritet" med Boston, uppger AP.

– Vi kommer inte att krypa för den typen av beteende, säger han.

Säkerheten kommer dock att genomgå en rejäl granskning efter händelserna i Boston. Arrangörerna jobbar just nu med polisen i London.

Mo Farah till start

– Det är en ganska intensiv aktivitet som just nu pågår för att säkerhetsställa att tävlingen kan fortlöpa som vanligt, säger Ed Warner, ordförande i brittiska friidrottsförbundet coh fortsätter:

– Beslutet just nu är att gå vidare med loppet och jag är säker på att det är rätt beslut. De kommer med bravur att klara av de ökade krav som ställs på dem, säger Warner.

Flera storstjärnor kommer till start till i helgen. Bland annat Mo Farah, som trollband britterna under hemma-OS 2012, kommer att springa en halv maraton.