Världsmästarens efterlängtade seger

SPORTBLADET

Världsmästaren vann Kanadas GP för första gången, Fernando Alonso avancerade till andraplatsen i VM

Sebastian Vettel hade tre pole position i Kanada - men ingen seger.

Fram till i kväll.

– Det känns otroligt bra att äntligen ha fått vinna just det loppet, säger han.

Världsmästaren tog pole position under svåra förhållanden i kvalet i går, men väderleksprognoserna talade om uppehåll under dagens lopp och så blev det också. Sebastian Vettel tog starten före Mercedes Lewis Hamilton och han kunde sedan kontrollera loppet ända in i mål.

– Det var otroligt viktigt för mig att få till en bra start så att jag sedan bara kunde följa bilen och rytmen. Jag hade problem med de supermjuka däcken, de bara föll sönder, men det var samma sak för alla. Trots det lyckades jag kontrollera racet, det fungerade perfekt, bilen var otroligt bra och depåstoppen olika så. Det var riktigt viktigt att vinna här och kunna bocka av den segern på listan, sa Sebastian Vettel efter sin första seger i Kanadas GP som avgörs i Montreal.

– Vi har gjort bra lopp här tidigare och jag hade chansen att vinna för två år sedan, men då gjorde jag ett misstag på det sista varvet och tappade den segern. Nu fick jag min revansch och det är en underbar känsla.

Tuff kamp

Bakom honom hade Lewis Hamilton och Ferraris Fernando Alonso en mycket intressant kamp om andraplatsen. Hamilton hade greppet om den fram till det 63:e varvet då Alonso tog sig förbi med hjälp av DRS.

– Vi gjorde inget bra kval, det var tuffa förhållanden och vi fick inte alls ihop det under ett enda varv, säger Alonso som startade från ruta sex.

– Men samtidigt så gick det väldigt bra under fredagen och vi visste att vi hade bra pace. Därför så hoppas jag att jag skulle kunna vara med och slåss om segern, men alla killarna är riktigt bra förare och det räcker inte att ha fart i bilen. Det är svårt ändå. Därför känns den här andraplatsen lite som en seger. Det var många viktiga poäng för oss efter en mycket tuff helg.

Dagens prestation

Lewis Hamilton var trea i mål före Mark Webber, Red Bull och Nico Rosberg, även han Mercedes.

Dagens prestation stod Paul di Resta, Force India, för. Han satsade på att bara göra ett enda depåstopp och körde upp sig från plats 17 i starten till en sjundeplats i mål. Även Lotus Kimi Räikkönen valde att bara byta däck en gång, men han hade lite problem i samband med depåstoppet och tappade tid. Han slutade på niondeplats.

I VM-sammanställningen har Sebastian Vettel fortfarande ledningen, men Fernando Alonso är ny tvåa, han passerade Kimi Räikkönen.

Nästa VM-deltävling avgörs på Silverstone i Storbritannien den sista helgen i juni.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1