”Vi kan väcka henne om vi vill”

avAndreas Käck, Emil K Lagnelius

SPORTBLADET

Frida Wallbergs pojkvän om beskedet från läkarna

1 av 2 | Foto: P-O SÄNNÅS, SCANPIX

Läkarna gjorde ett försök att väcka Frida Wallberg, som kunde svara på tilltal och följa med blicken.

Nu är hon nedsövd igen, men prognosen är god.

– Det ser väldigt bra ut, vi kan väcka henne om vi vill. Men vi väljer att inte göra det för att hon ska få maximal vila, säger pojkvännen Robert Stridsberg till Sportbladet sent på lördagskvällen.

Efter knocken i går kväll fördes Frida Wallberg, 30, i ambulans till sjukhuset med en hjärnblödning.

Hon tvingades genomgå en akut operation där hennes hjärna öppnades upp och dränerades på blod som samlats. Hon låg sedan nedsövd i respirator för att få hjälp med andningen.

Efter uppvakningsförsöket vid 16-tiden berättade Robert Stridsberg att Frida kunde svara på tilltal.

– Men hon har blivit nedsövd igen i väntan på att läkarna ska vara på plats och väcka henne igen om cirka en timme, sa Stridsberg.

”Expertläkaren förklarade”

Sent på lördagskvällen berättade Robert Stridsberg att han pratat ingående med läkaren om vad som hänt:

– Det har ju varit diskussioner om hjärnblödning och då befarar man alltid det värsta. Men expertläkaren kom in och förklarade exakt hur det gick till. Det är ett brustet blodkärl utanpå hjärnan mellan hjärnhinnan och hjärnan. Det blodet dränerades bort. Att hon inte vaknar är för att vi söver henne hela tiden så att hon får maximal vila.

Vad händer i detta nu? När kommer hon att vakna?

– De håller sakta men säkert på att ta bort sömnmedlen. Att hon inte vaknar är för att vi söver henne hela tiden så att hon får maximal vila. Det har inget att göra med att hon är dålig. Vi kan väcka henne om vi vill, men vi väljer att inte göra det för att hon ska få maximal vila. Sakta sänker vi nu sömnmedlet för att få henne att vakna långsamt. Vi vill inte stressa. Det finns ingen anledning.

– Hon kommer att vara här i fem, sex dagar till. Som det låter på läkarna kommer hon att bli återställd, men man kan aldrig ge något definitivt besked förrän om tre månader. Så som det ser ut nu är det här ingen jätteallvarlig grej. Det ser väldigt bra ut.

”Vi i familjen har det jobbigt”

Robert Stridberg har suttit inne i sin flickväns sjukrum.

– Jag har varit med henne inne i rummet för att ta det lugnt. Jag har ropat på henne: "Frida, Frida!". Då har hon öppnat ögonen, hon förstår att någon är där.

Det står enligt TT klart att Frida Wallbergs hjärnblödning innebär att proffskarriären definitivt är över.

– I Sverige följer vi de internationella amatörboxningsreglerna, och enligt dem är det klart förbjudet att fortsätta boxas om man har haft en hjärnblödning. Så det är slut med det, och det verkar vettigt också, säger Robert Ludwig, medicinskt ansvarig i Proffsboxningskommissionen hos Svenska boxningsförbundet, till TT.

Frida Wallbergs storebror Markus säger till Sportbladet:

– Vi i familjen har det väldigt jobbigt och vill att allt ska gå bra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning