Motorn skar – Berglund bröt Dakar

avAnna Andersson

Publicerad:

Stephane Peterhansel på väg mot sin elfte seger och Cyril Derpres kan ta sin femte

Foto: BERGLUNDRACING.COM
Thomas Berglund.

Två etapper återstår.

Trots det är äventyret över.

Thomas Berglund tvingades bryta Dakarrallyt.

På den tolfte sträckan av fjorton fick svensken problem bland sand och sten i Atacamaöknen, efter 120 km skar motorn och därmed är rallyt över och kanske även hans karriär i Dakar.

– Det är troligt att det är sista gången, det krävs enormt mycket att dra runt en sådan satsning, både ekonomiskt och privat, sa han inför tävlingen.

Dakarrallyt lämnade i dag Argentina och återvände till Chile och länge såg det ut som om Joan Barreda Bort skulle vinna, men han navigerade fel efter lite mer än 20 mil och tappade tid. Istället var holländaren Frans Verhoeven snabbast på den 319 km långa specialsträckan. Tvåa bakom honom var Ruben Faria, vilket gjorde att Cyril Despres som leder MC-klassen förlorade tid.  Han var bara 12:a i må och drog dessutom på sig ett straff som gav honom 15 extra minuter.

– Jag ville inte vara först under inledningen av sträckan därför lät jag andra få förtur, säger Cyril Despres.

– Dessutom ville jag gärna försöka hjälpa Rubens. Han har hjälpt mig  tre Dakarrallyn och jag ville stötta honom att bli tvåa i tävlingen. Han var riktigt bra och jag är glad både för hans och min skull.

Peterhansel på väg mot seger

I bilklassen tog Joan ”Nani” Roma (Mini) sin tredje etappseger före Robby Gordon (Hummer). Giniel de Villiers (Toyota Hilux) var trea och tog in en och en halv minut på totalledaren Stephane Peterhansel som var fyra. Fransmannen har nu när det återstår två etapper ett försprång på mer än 50 minuter, det borde kunna ge honom hans elfte Dakarseger.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally